Štimac ekskluzivno za RTL Danas / 'Zdravko Mamić nije jedini krivac za sve probleme u hrvatskom nogometu'

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac dao je ekskluzivni intervju za RTL Danas, u kojem je prokomentirao goruće probleme u hrvatskom nogometu, odsutnost predsjednika HNS-a Davora Šukera te uhićenje Rene Sinovčića.

2.12.2014.
19:38
VOYO logo

Izaslanstvo NK Hajduka u obliku predsjednika Marina Brbića i splitskog gradonačelnika Ive Baldasara posjetila je danas Markov trg i raspravljala o gorućim problemima u hrvatskom nogometu, ponajprije o 'crnim listama' i izmjeni Zakona o sprečavanju nereda na sportskim događajima.

Ekskluzivni intervju za RTL Danas dao je bivši izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac, koji je iznio svoj stav o cijeloj situaciji, ali i odmah u početku odbio svoju ulogu kandidature za predsjednika HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja nisam kandidat. Postoji jedna poduža legitimna procedura koja bi se morala proći da bih ja postao kandidat za predsjednika HNS-a. Što se tiče sastanka, ja ga pozdravljam, zahtjevi su sasvim opravdani i legitimni. Smatram da Hajduk ipak mora poraditi na problemima vlastitog županijskog Saveza, jer sva se nogometna pitanja moraju rješavati unutar vlastite organizacije, inače nam, kao što smo vidjeli mnogo puta dosad, prijete suspenzije po pitanju velikih natjecanja na kojima nastupa naša reprezentacija.''

Iz Splita su više puta poručili kako je glavni razlog problema u domaćem nogometu Zdravko Mamić, slažete li se s time?  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne, ne slažem se s time. U Hrvatskom nogometnom savezu, odnosno u njegovoj skupštini sjedi više od 50 članova. Svi oni imaju jednaku odgovornost i zajednički donose odluke. Na njima ostaje da se pogledaju u oči i rasprave o tome što je dobro za hrvatski nogomet i u kojem će on smjeru ići u budućnosti.''

Gospodin Baldasar je na današnjem sastanku ponovno prozvao gospodina Šukera jer ga nije bilo ondje, kako vi objašnjavate tu situaciju sa predsjednikom HNS-a koji nikako da se pojavi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neću reći ništa novo ako kažem da je takvo ponašanje aktualnog predsjednika neodgovorno, mogu čak reći i bahato, jer njegova je dužnost i funkcija fizički biti ovdje kada se ovakve stvari događaju, a zatim ih i rješavati.

Imate li vi u ovom trenutku predsjedničkih ambicija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne razmišljam o tome, jer u ovome trenutku ne ispunjavam ni jedan uvjet za tu funkciju, znate pravila, za takvo nešto bi trebao biti delegat jednog kluba iz županije u kojoj imam prijavljen boravak duže od godinu dana, kao takav bi trebao biti delegiran u skupštinu županijskog saveza, a zatim izabran…. sad da ne nabrajam daljnju proceduru, ona zahtijeva puno napora i odricanja, već sam jednom to prošao. Ne zaboravite da sam ja pokrenuo borbu za transparentan i pošteniji nogometni savez, koji je trebao popraviti stanje u hrvatskom nogometu, a ovo je samo nastavak onog procesa koji je pokrenut 2010. godine.

Hoćete li se možda aktivnije uključiti u cijelu priču, ići direktno prema gospodinu Mamiću i Šukeru, Savezu ili Hajduku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam s nikime od njih razgovarao, ali želim naglasiti da u meni ne postoji nikakva gorčina zbog svega onog što se prije događalo, već samo želja za boljim odnosima, ne samo u HNS-u, već i među navijačkim frakcijama, koje su, moramo proznati, taoc huligana. Vidjeli smo kako su mnogi opravdali ono prekidanje utakmice u Milanu. Dakle, nije samo riječ o riješavanju problema u nogometnoj sferi, već i o radu pravosuđa i policije koji moraju pomoći da se ovakvi problemi iskorijene u hrvatskom nogometu i sportu.''

I za kraj, vaš komentar na današnje uhićenje Rena Sinovčiča. Jeste li se čuli s njime i jeste li iznenađeni ovakvim raspletom situacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam se čuo s njime, razgovarao sam samo s gospođom Sinovčić, našom dragom obiteljskom prijateljicom. Ne znam za što ga se sumnjiči, postoje institucije koje će raditi svoj posao, no Reno Sinovčić je oduvijek, bez obzira na sve, bio i ostat će moj prijatelj.''

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo