SPORNA KUPNJA POSTBANKE / Afera "Spice" se širi i na BiH?

Image

Sarajevski Dnevni avaz doznaje da je Fima, grupacija Milana Horvata koji je trenutno u pritvoru zbog afere oko Podravke, na identičan način, dakle tuđim novcem, htjela oteti Postbanku.

29.10.2009.
10:32
VOYO logo

SARAJEVO - Ako je za vjerovati izvorima Dnevnog avaza, lov u mutnom poput onoga na Podravkine dionice, u režiji nedavno uhićenog vlasnika varaždinske Fima grupe Milana Horvata trebao se ostvariti i u susjednoj Bosni i Hercegovini, u slučaju tamošnje Poštanske banke.

Riječ je o banci u kojoj većinu udjela trenutno drži jedan slovenski fond registriran u Nizozemskoj, a koji se svoj udio odlučio prodati Fima banci (uz ovo ime koristi i naziv Vaba banka), koja posluje na području BiH, a čiji su većinski vlasnici Horvatova Fima grupa i s njom povezan fond Validus. Horvat je i predsjednik Nadzornog odbora Fima banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema saznanjima Avaza, cijela prijevara leži u čak 33 kredita koja je Postbanka u samo jednom danu, 20. lipnja prošle godine, odobrila nekolicini ljudi iz Hrvatske i BiH u svrhu dokapitalizacije Fima banke! To praktički znači da je Postbanka Fimi dala novac da je ova kupi, baš kao što je i Podravka preko splitskog SMS-a uplatila enorman novac na račun Fimine tvrtke registrirane na Malti, a kojim je ona nakanila kupiti određeni postotak Podravkinih dionica.

Spomenuta 33 kredita vrijede više od tri milijuna konvertibilnih maraka (KM), dok većinski paket dionica Postbanke košta 15 KM, pa se pretpostavlja da kredita možda ima i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avaz piše da su krediti, između ostalih, navodno odobreni Deanu Tomiću (članu uprave jedne od Fiminih podružnica), Domagoju Matasiću (donedavnom financijskom direktoru Fimine varaždinske Vaba banke), Josipu Šeremetu (nekadašnjem šefu Uprave varaždinske Vaba banke), Marku Korbaru (članu uprave Fima grupe), Denisu Smolaru (direktoru jedne Fimine podružnice), Kristini Kostel (Fiminoj internoj revizorici), Antonu Spicijariću (Fiminom konzultantu), Sonji Topalović (direktorici banjolučke tvrtke Fima International), Marinu Brbiću (direktoru Fimine turističke divizije) te Milanu Blažiću (direktoru Fimine ispostave u Beogradu).

Kredit je navodno dobio i sam Milan Horvat, ali i direktor Fima banke Edin Muftić te Ljiljana Weissbarth, donedavna Horvatova partnerica u varaždinskoj Fima grupi, a koja sjedi u Nadzornom odboru Fima banke u BiH.

Sve sporne kredite osobno je potpisao i odobrio dugogodišnji predsjednik Postbankinog Nadzornog odbora Besim Halilović, kojem je, prema Dnevnom avazu, Fima banka već obećala da će na funkciji ostati i nakon preuzimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo