JOSIPOVIĆevo priopćenje / 'Ako predsjednica ne želi preseljenje, neka traži od Vlade promjenu odluke'

Image
Foto: RTL

Predsjednik Ivo Josipović pozvao je novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da traži od Vlade promjenu odluke o preseljenju u Visoku ulicu, ukoliko više nije sklona da Ured predsjednice bude na toj lokaciji.

2.2.2015.
15:29
RTL
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović konačno se izjasnio o dilemi hoće li se preseliti s Pantovčaka u Visoku ulicu unatoč rezervama novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prema tom preseljenju.

Josipović tvrdi da nema sigurnosnih prepreka za takvo preseljenje, te da se mora poštivati odluku Vlade dok god je na snazi. Ako ne želi preseljenje, poručuje, Grabar Kitarović morat će od Vlade zatražiti promjenu odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje Ureda predsjednika RH Ive Josipovića prenosimo u cijelosti:

  1. Odluku o preseljenju Ureda donijela je u zakonitom postupku Vlada Republike Hrvatske poštujući volju izabrane predsjednice Grabar Kitarović iskazanu, ne samo u vrijeme kampanje, već i inzistiranjem nakon samih izbora da Ured bude upravo u Visokoj ulici. 
  2. Predsjednik Josipović, kao i svaki građanin, uključivši i izabranu predsjednicu Grabar Kitarović, dužan je poštivati zakonite odluke Vlade Republike Hrvatske. 
  3. Postupak preseljenja Ureda započeo je Odlukom Vlade koja je stupila na snagu danom donošenja, a nastavit će se predajom objekta u Visokoj ulici Uredu Predsjednika te samim preseljenjem. Očekuje se da će objekt u Visokoj ulici biti predan Uredu tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.
  4. Navode o mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti zbog preseljenja, predsjednik Josipović odbacuje kao oblik pritiska da ne poštuje zakonitu odluku Vlade. Nije primjereno od Predsjednika Republike tražiti da ne poštuje zakonite odluke nadležnih državnih tijela.
  5. U cijelom postupku preseljenja i primopredaje dužnosti poštivat će se najviši standardi sigurnosti te je predsjednik Josipović od nadležnih sigurnosnih službi zatražio da se sačini protokol primopredaje i preseljenja svih dokumenata, posebice onih povjerljive naravi.
  6. Isto tako, predsjednik Josipović zatražio je na uvid i sigurnosnu procjenu objekta u Visokoj ulici s aspekta činjenice da će taj objekt biti novi Ured predsjednika.
  7. Ured predsjednika zatražit će i ostale dokumente potrebne za ocjenu dinamike i načina provedbe Odluke Vlade RH.
  8. S obzirom na složena pitanja koja se javljaju u postupku preseljenja Ureda, nije moguće procijeniti trajanje postupka preseljenja.
  9. Predsjednik Josipović će se, kako je najavio, o svim važnim pitanjima, u što spada i preseljenje Ureda, konzultirati s izabranom predsjednicom gospođom Grabar Kitarović i neće poduzimati nikakve korake koji bi mogli dovesti u pitanje budući rad predsjednice Republike Hrvatske.
  10. S obzirom da iz izjava Ureda izabrane predsjednice Republike proizlazi da ima rezerve prema preseljenju Ureda i da više nije sklona da Ured bude lociran u Visokoj ulici, predsjednik Republike Ivo Josipović poziva gospođu Grabar Kitarović da, ako to smatra primjerenim, zatraži od Vlade Republike Hrvatske izmjenu ili povlačenje Odluke. Predsjednik Josipović će poštivati svaku odluku koju Vlada donese o mjestu i statusu Ureda Predsjednika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo