borba za lgbt prava / Aktivisti marširali za bračnu jednakost

Od zagrebačkog Zrinjevca do Markovog trga kretao se 'Marš za bračnu jednakost' kojim LGTB zajednica traži jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji. Više od 400 sudionika pred Vladu su došli sa zahtjevima suprotnim onima iz građanske inicijative 'U ime obitelji' koje traži referendum te traže da se konačno zaustavi diskriminacija.

27.5.2013.
16:59
VOYO logo

Inicijativa Marš za bračnu jednakost lezbijske grupe Kontra i Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak okupila je danas na zagrebačkom Zrinjevcu nekoliko stotina građana i građanki koji su se odazvali pozivu dviju organizacija za rodnu i spolnu jednakost da na taj način pokažu zalaganje za pravo na brak i izvanbračnu zajednicu istospolnim obiteljima.

"Danas udruge Kontra i Iskorak organiziraju Marš za bračnu jednakost kako bi tom simboličnom akcijom ukazale na kršenja ljudskih prava lezbijki, gayeva i biseksualnih osoba, odnosno osoba koje žive u istospolnim zajednicama", kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras na početku okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako se u posljednjih nekoliko tjedana radi masovna mobilizacija građana i građanki protiv prava istospolnih obitelji.Jer ovo skupljanje referenduma je uvod u jednu širu fažizaciju društva. Razumijete, prvo su došli po pedere, slijedeći put će doći po ljevičare, pa liberale

"Smatramo da je to krajnje neprihvatljivo te smo iz tog razloga i iz razloga što istospolnim obiteljima nije osigurano temeljno ljudsko pravo zaštite obitelji organizirali ovaj skup", rekla je Juras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska Vlada prepoznala je da je tu riječ o temeljnim ljudskim pravima", istaknula je nadalje.

Image
Image


(Foto: Anto Magzan/PIXSELL )

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Vlade tražimo da pokrene konkretne korake vezano za zakonsku zaštitu prava na obitelj istospolnih parova vezano uz omogućavanje prava na brak i izvanbračnu zajednicu", kazala je Juras.

Naglasila je kako je brak zakonska institucija koja pruža određeni opseg prava i obveza, a koja istospolni parovi, budući da im to Obiteljski zakon ne omogućuje, ne mogu ostvarivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljene građane, mahom pripadnike mlađe generacije, ali i nešto starijih zagovornika gay prava na Zrinjevcu čuva nekoliko desetaka policajaca.

"Jer ovo skupljanje referenduma je uvod u jednu širu fažizaciju društva. Razumijete, prvo su došli po pedere, slijedeći put će doći po ljevičare, pa liberale", komentirao je jedan od sudionika Marša. "Naše obitelji nisu manje vrijedne", poručila je Sanja Juras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Maršu se okupilo oko 500 sudionika koji su uzvikujući i zviždeći stigli oko 17,30 sati na Trg sv. Marka, gdje su s bočne strane Markove crkve istaknuli transparente za gay prava i razvili rainbow zastavu. "Naše obitelji nisu manje vrijedne", rekla je koordinatorica Kontre.

Pozvala je državne institucije da zaustave Građansku inicijativu U ime obitelji, kao i referendum Istaknula je njihova današnja akcija zamišljena kao simbolična te dodala da od Vlade očekuju da poduzme konkretne korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezine riječi pratili su zvižduci i uzvici potpore.

Sudionici su nosili transparente na kojima je pisalo Za bračnu jednakost, Različite obitelji - ista prava, Moj partner je moja obitelj i slično, te uzvikivali Bračna jednakost i Ljubav je ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju su poduprli mladi antifašisti i anarhisti koji su nosili transparente I Isus je imao dva oca te Antifašistička solidarnost.

Sudionici marša za novinare su kazali da im je glavni cilj sudjelovanja podupiranje borbe za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne inzistiramo da se brak naziva brakom, riječ je o izjednačavanju prava", rekla je jedna od sudionica.

Mlada majka koja je s djetetom došla poduprijeti prijatelje homoseksualne orijentacije, naglasila je kako ljudi imaju pravo na privatni život i pravo izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan amaričko-hrvatski par s djetetom u kolicima kazao je kako je došao jer im je dosta mržnje te kako žele da pobijedi ljubav.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo