Biljke mesožderke / Biljke mesožderke - najljepše i najopasnije biljke

Image

Iako djeluju opasno i okrutno prema kukcima, biljke mesožderke su zapravo vrlo nježne biljke koje loveći kukce osiguravaju dovoljno hranjivih tvari za svoj život.

11.6.2018.
23:06
VOYO logo

Biljke mesožderke ili karnivorne biljke (eng. Carnivorous plants) su biljke opremljene organima za hvatanje i probavu malenih životinja. To su mesožderne biljke, takozvane kukcožderke. One proizvode tvari neophodne za život procesom fotosinteze. Uobičajeno rastu na područjima posebno siromašnima nitratima pa taj problem rješavaju iskorištavajući nitrate iz životinjskih bjelančevina.

Njihova životna staništa su tresetišta, močvare i karbonatne stijene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono po čemu su jedinstvene mesožderke su njihovi mehanizmi koji im omogućuju da privuku insekta, uhvate ga, ubiju, razlože i apsorbiraju kao proteinsku hranu.

Atraktivna boja cvijeta privuče insekta koji se nađe uhvaćen u klopci. Upravo su obilne kiše i nedostatak hranjivih sastojaka razlog zašto su ove biljke prilagođene na prehranu insektima. Proteini dobiveni ovim putem osiguravaju sve za životni ciklus biljki mesožderki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljke mesožderke imaju životni ciklus kao i ostale biljke cvjetnice. Mogu se razmnožavati seksualnim ili aseksualnim(bespolnim) putem. Neke vrste se razmnožavaju vegetativnim putem - formirajući pupoljke koji rastu i postaju identični roditelju.
Nakon što su kolonizirale širok spektar staništa, svaka vrsta se prilagodila određenim uslovima okoliša i određenom načinu hvatanja plijena. 

Image
Foto: www.pixabay.com

Biljke mesožderke jesu biljke s organima za hvatanje i probavu malenih životinja, najčešće kukaca. One ne mogu proizvesti tvari neophodne za život procesom fotosinteze te obično rastu na područjima siromašnima nitratima, pa taj problem rješavaju tako da iskorištavaju nitrate iz životinjskih bjelančevina. U tu svrhu ove biljke  su modificirale svoje listove kako bi mogle uloviti plijen. Postoji aktivan i pasivan način lova. Kod aktivne klopke, listovi su preobraženi na način da svojim pokretanjem hvataju i onesposobljavaju plijen koji zatim razgrade uz pomoć svojih probavnih sokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navesti ćemo neke najljepše, ali i najsmrtonosnije biljke mesožderke.​
Venerina muholovka (Dionaea muscipula) najpoznatija je biljka mesožderka na svijetu.

Jedna od najzanimljivijih vrsta iz ovoga roda svakako je Darlingtonia californica. Riječ je o planinskoj biljci čije je izvorno stanište u sjevernim predjelima Californije i južnog Oregona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pinguicula je rod biljke mesožderke koja koristi ljepljive listove kako bi namamila i zarobila kukce. 

Biljke iz roda Nephentes afričke su vrste vrconoša. Ima oko 140 različitih vrsta i koja naseljava brojna područja u rasponu od Južne Kine, Indonezije, Malezije i Filipina, pa sve do Madagaskara, Sejšela, juga Australije, sjevera Indije i Šri Lanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Sarracenije (cjevolovke) se kaže da su jedne od najproždrljivijih biljaka mesožderki. 

Biljke iz roda Nephentes su afričke vrste vrconoša. List ovih biljaka mesožderki sastoji  se od dva dijela: prvi dio koji izgleda kao i u drugih biljaka, a drugi dio je u obliku vrča koji je nastao iz plojke lista.
Heliamphora je jako lijepa biljka iz Guiane, Južna Amerika. Tu, Heliamphora raste na planinskom području na kojem kiša gotovo uvijek pada – od 200 do 400 cm godišnje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivost za kraj je ta da je u jugoistočnoj Aziji, na Mt. Victoriji na otoku Palawanu na Filipinima, pronađena je ogromna biljka mesožderka koja čak može probaviti i male glodavce. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo