Nepravomoćna presuda / Bračni par iz Karlovca pronevjerio više od milijun i pol kuna, imali i lažne diplome s Veleučilišta

Image
Foto: KA Portal

Dokazni postupak nije proveden jer su oboje priznali krivnju i izrazili kajanje

5.2.2020.
13:48
KA Portal
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Karlovcu danas je počelo i odmah završilo suđenje bračnom paru Hermini i Ivanu Beniću, bivšoj šefici knjigovodstva karlovačke Gradske knjižnice optuženoj da je ustanovu u kojoj je radila oštetila za više od milijun i pol kuna. Njezin muž je osim kao suprug, od protupravne imovinske koristi imao i kao predsjednik DVD-a Gradac i predsjednik Mjesnog odbora, na čije su računa sjedale određene svote ukradenog novca.

Dokazni postupak nije proveden jer su oboje priznali krivnju i izrazili kajanje, pa je Sud uz olakotne okolnosti to uzeo u obzir kod odmjerivanja kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hermina Benić je nepravomoćno osuđena na 14 mjeseci zatvora, s tim da će šest mjeseci morati "odležati" bezuvjetno, dok će se osam mjeseci pretvoriti u uvjetnu kaznu zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Ivan Benić je kao predsjednik Mjesnog odbora i DVD-a Gradac imao koristi od ukradenog novca, a osuđen je na kaznu od godine dana zatvora, preinačenog u rad za opće dobro. Morat će, odredio je Sud, za jedan dan kazne zatvora odraditi dva sata rada. Ako obvezu ne izvrši, morat će u zatvor na godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je odredio i rok od dvije godine da poprave štetu

Bračni par je priznao i krivotvorenje, odnosno stjecanje lažnih diploma na Veleučilištu u Karlovcu, pa ostaje u zraku na koji način su u karlovačkoj visokoškolskoj ustanovi došli do krivotvorina kojom su "stekli" zvanja prvostupnika zaštite na radu. Benić je s lažnom diplomom postao i vatrogasni časnik.

Sud je odredio i rok od dvije godine da poprave štetu, odnosno da vrate ukradeni iznos novca, a Gradska knjižnica je dobila pravo da se naplati po pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Hermina Benić 600.000 kuna u gotovini za sebe, a da je DVD-u Gradac proslijeđivala dio, na primjer, uplatila je iznos za kupnju čamca za potrebe Društva, kao i obnovu zgrade Mjesnog odbora.

Na suđenju su danas kao svjedoci bili karlovačka dogradonačelnica Andreja Navijalić i Željko Šafar iz Vatrogasne zajednice, dok je Dario Janković trebao nastupiti kao vještak. Kako se dokazni postupak nije provodio, nisu ispitani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo