udruživanje ekologa / Devastacija na Mrežnici ujedinila udruge – složno protiv sličnog projekta u Zadarskoj županiji

Image
Foto: foto Tomislav Knapić

Devastacija Šušnjarovog slapa na rijeci Mrežnice bila je povod udruživanja ekologa iz više udruga, BIOM, Eko Pan, HDZPP i WWF koje su poslale svoje mišljenje o planiranoj mHE Krupa na rijeci Krupi u Zadarskoj županiji.

30.9.2016.
14:13
foto Tomislav Knapić
VOYO logo

- Rijeka Krupa je najveća pritoka rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit, a ujedno je i dio europske ekološke mreže Natura 2000. Izgradnja hidroelektrane u zaštićenom području imala bi velik utjecaj na ekologiju i prirodne karakteristike, zbog kojih je područje i stavljeno pod domaću i međunarodnu zaštitu, izvijestili su o akciji iz karlovačkog Ekološkog društva Pan.

Udruge dodaju da su iznenađene lošom kvalitetom elaborata zaštite okoliša za zahvat mHE Krupa, koji zbog niza propusta i nedostatka ključnih podataka za utvrđivanje utjecaja na prirodu i okoliš rijeke Krupe te na Park prirode Velebit, nije ni trebao izaći u javnost, piše Kaportal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Vrlo svježe iskustvo s rijeke Mrežnice i njenog slapa Šušnjar, na kojem se nažalost izgradila mala hidroelektrana, koja je prouzrokovala degradaciju tog lokaliteta i nagrđivanje krajolika, pokazuje da kad se jednom dozvoli gradnja malih hidroelektrana na takvim mjestima, vrlo se brzo zaboravi na uvjete zaštite prirode i okoliša. Stoga pozivamo Vladu i odgovorne institucije da ne trebaju ni razmatrati, a kamoli dozvoliti, takve projekte na najvrjednijim i najljepšim hrvatskim rijekama, zaključio je Denis Frančišković iz udruge Eko Pan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo