'Očekujem atomski rukomet' / Ekskluzivno Marko Vujin: 'Prijatelji smo s mnogim hrvatskim igračima, svi želimo da sve prođe fer i korektno'

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Marko Vujin, prvi srbijanski desni vanjski, ujedno suigrač Domagoja Duvnjaka u Kielu, otkriva nam stanje srbijanske reprezentacije uoči otvaranja Eura protiv Hrvatske u petak

10.1.2018.
14:04
EXPA/PIXSELL
VOYO logo

MURSKA SOBOTA - Igrao je već, ističe, pet ili šest puta s Hrvatskom na velikim turnirima, uključivo polufinala Eura u Beogradu i utakmicu na Olimpijskim igrama, no nikada nije bilo toliko fame i nerukometnih emocija. "Puno se energije izgubi, puno se igrači potroše u svemu tome i ne mogu onda odraditi igru na terenu. Osobno jedva čekam tu utakmicu, doživjeti tu atmosferu. Bit će uzavrela", istaknuo je Vujin u razgovoru za naš portal nakon prijateljske utakmice sa Slovenijom (srbijanski poraz 32:36), gdje je dvometraš silovitog udarca zabio pet golova.

Zašto se, dakle, ovaj put stvorila tolika igra izvan igre?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrao sam 2009. na Svjetskom prvenstvu u Hrvatsku i bilo je stvarno fantastično organizirano. Marko Vujin, jedna od prvih srbijanskih snaga na Euru

Ovo je prvi put da igramo prvu utakmicu, puno ranije nego dosad se znalo da ćemo igrati. Kad smo igrali polufinale u Beogradu to je bio splet okolnosti, jer četvrtfinale je bilo dva dana prije toga, nije bilo vremena da se stvori takva atmosfera u zraku. Mislim da je ovo zapravo dobro za rukomet, za dizanje popularnosti u našoj regiji. Svaki put kad smo zatvorili oči i smirili se, skoncentrirali se na rukomet, bilo je dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smeta li Vujinu toliko "bildanje" svega iako je riječ o sportu i tek prvoj od osam utakmica?

Vidjet ćemo kako će mladi, koji još nisu igrali takve utakmice, reagirati. Ima nas dosta koja imamo iskustva s time. Moram napomenuti da nas je puno prijatelja u klubovima i mislim da je svima cilj, i nama i njima, da sve prođe fer i korektno, da se koncentriramo jedino na rukomet i rukometni dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubili ste sve četiri prijateljske utakmice, je li to ikakvo mjerilo?

Utakmica protiv Slovenije je bila prva naša u kompletnom sastavu. Izgubiti od njih na njihovom terenu nije nešto strašno. Nama se već dešavalo da sve prijateljske izgubimo prije prvenstava pa da to prvenstvo bude dobro. Također se dešavalo obrnuto, da imamo lažnu sliku tih prijateljskih utakmica, kada bi dobili sve i mislili da smo dobri, a na prvenstvu ne bi dobro odigrali. Tako da prijateljske utakmice ne moraju ništa značiti. To služi izborniku da vidi na koga računa, da suzi spisak igrača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki će istaknuti, no druge dvije utakmice su ključne...

Nevjerojatno je da svi pričaju samo o prvoj utakmici. Ako dobijemo Hrvatsku, a izgubimo slijedeće dvije - mi idemo kući. Marko Vujin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno, nevjerojatno je da svi pričaju samo o toj prvoj. Mogu slobodno reći da ako dobijemo Hrvatsku, a izgubimo slijedeće dvije - mi idemo kući.

Gdje su srbijanski u odnosu na hrvatske ciljeve?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski igrači su zasad ostavili dobar dojam. Nemamo maksimalne ciljeve kao Hrvatska. Naš cilj je proći grupu i prenijeti koji bod, jer smo imali mnogih problema tijekom zadnje četiri godine s mnogo promjena izbornika i s nekim stvarima koje nisu bile vezane za rukomet. Svi igramo u dobrim klubovima i nekad mi je žao što se takve stvari događaju kod nas.

Favorita je nikad više, tko će iskočiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je favorit, Francuzi dolaze u izmijenjenom sastavu, nema više ključnih igrača koji su igrali zadnjih 15 godina. Ali oni su uvijek opasni. Nijemci i Danci su također favoriti. Za Norvežane ne znam kakvi su, ali i oni su tu. 

Je li brzina ključni forte? Odnosno, kakav ćemo rukomet gledati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko prvenstvo je jako natjecanje. Nevjerojatno je da je takva konkurencija. Možda se dogodi iznenađenje koje nitko nije planirao. Moguće je da netko od velikih odmah ispadne. Bit će jako dobrih utakmica. Čar ovog Europskog prvenstva će biti što će svaka utakmica biti zanimljiva za gledanje. Sigurno da će rukomet biti jako brz, mnoge reprezentacije, mnogi klubovi igraju tu brzu igru s kontrama. To je postao atomski rukomet koji rijetko koji igrači mogu izdržati tijekom 60 minuta. Očekujem jako brz rukomet i jako lijep za gledanje, sigurno.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo