OTOCI NA KVARNERU

Kvarnerski otoci: znate li koji otoci pripadaju Kvarneru?

Otoke na Kvarneru svake godine posjeti sve veći broj turista, a mi vam donosimo koji su to najpoznatiji (i najposjećeniji) kvarnerski otoci

Image

otoci oko Zadra

Foto: Pixabay
Vijesti.hr/ 14.1.2018. u 11:50

U Kvarnerskom zaljevu postoje mnogi otoci, jedni više, a drugi nešto manje poznati. Oni najveći kvarnerski otoci su Cres, Krk, Lošinj i Rab.

Cres

Otok koji geografski pripada Kvarnerskom zaljevu, ujedno i najveći otok na Jadranu. Nalazi se na samom sjeveru Kvarnera, pored otoka Krka. Obala Cresa je razvedena i duga oko 250 kilometara. Va\no je spomenuti da Cres obiluje uvalama i pješčanim plažama koje svake godine privlače sve veći broj turista.

Krk

Iako se godinama tvrdilo da je Krk najveći otok na Jadranu, tek nedavno tu je ulogu preuzeo Cres. Sama razlika u površini ova dva otoka ni nije toliko velika. Baš poput Cresa, i Krk je otok koji geografski pripada Kvarneru. On je ujedno i najsjeverniji otok na Mediteranu, a sastoji se od preko 20 manjih otočića, grebena i hridi. Krk je također najnaseljeniji otok, a danas na Krku živi preko 17 tisuća stanovnika.

Lošinj

Lošinj je još jedan od najposjećenijih otoka na Jadranu, a pripada Kvarnerskom zaljevu. Njegova duljina iznosi preko 30 kilometara, a najznačajnija mjesta na Lošinju su Mali Lošinj te Veli Lošinj. Lošinj kao otok nije prenaseljen, a posljednji podaci govore da na njemu živi nešto više od osam tisuća stanovnika.

Rab

Rijetko tko će doći na Jadran, a da ne posjeti Rab. Ovaj predivan otok poznat je po gradskim, ali i divljim plažama koje se prostiru uzduž otoka. Po površini Rab zauzima četvrto mjesto među kvarnerskim otocima. Nalazi se pored Krka s južne strane, te Cresa s istočne strane. Za razliku od ostalih spomenutih kvarnerskih otoka, Rab ima najmanji broj naselja, njih osam. To su Banjol, Barbat, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Supetarska Draga te sam grad Rab.

Tkođer postoje još neki, manji otoci Kvarnerskog zaljeva, a to su Unije, Susak, Ilovik, Plavnik, Prvić, Sv. Grgur i Goli otok.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Vijesti.hr/ 14.1.2018. u 11:50

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neponovljivi su

Omiljena lica: Ovi junaci iz 'Ljubav je na selu' zauvijek će ostati upamćeni, sjećate li ih se?

Više s weba