OTOCI NA KVARNERU / Kvarnerski otoci: znate li koji otoci pripadaju Kvarneru?

Image
Foto: Pixabay

Otoke na Kvarneru svake godine posjeti sve veći broj turista, a mi vam donosimo koji su to najpoznatiji (i najposjećeniji) kvarnerski otoci

14.1.2018.
11:50
Pixabay
VOYO logo

U Kvarnerskom zaljevu postoje mnogi otoci, jedni više, a drugi nešto manje poznati. Oni najveći kvarnerski otoci su Cres, Krk, Lošinj i Rab.

Cres

Otok koji geografski pripada Kvarnerskom zaljevu, ujedno i najveći otok na Jadranu. Nalazi se na samom sjeveru Kvarnera, pored otoka Krka. Obala Cresa je razvedena i duga oko 250 kilometara. Va\no je spomenuti da Cres obiluje uvalama i pješčanim plažama koje svake godine privlače sve veći broj turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krk

Iako se godinama tvrdilo da je Krk najveći otok na Jadranu, tek nedavno tu je ulogu preuzeo Cres. Sama razlika u površini ova dva otoka ni nije toliko velika. Baš poput Cresa, i Krk je otok koji geografski pripada Kvarneru. On je ujedno i najsjeverniji otok na Mediteranu, a sastoji se od preko 20 manjih otočića, grebena i hridi. Krk je također najnaseljeniji otok, a danas na Krku živi preko 17 tisuća stanovnika.

Lošinj

Lošinj je još jedan od najposjećenijih otoka na Jadranu, a pripada Kvarnerskom zaljevu. Njegova duljina iznosi preko 30 kilometara, a najznačajnija mjesta na Lošinju su Mali Lošinj te Veli Lošinj. Lošinj kao otok nije prenaseljen, a posljednji podaci govore da na njemu živi nešto više od osam tisuća stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rab

Rijetko tko će doći na Jadran, a da ne posjeti Rab. Ovaj predivan otok poznat je po gradskim, ali i divljim plažama koje se prostiru uzduž otoka. Po površini Rab zauzima četvrto mjesto među kvarnerskim otocima. Nalazi se pored Krka s južne strane, te Cresa s istočne strane. Za razliku od ostalih spomenutih kvarnerskih otoka, Rab ima najmanji broj naselja, njih osam. To su Banjol, Barbat, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Supetarska Draga te sam grad Rab.

Tkođer postoje još neki, manji otoci Kvarnerskog zaljeva, a to su Unije, Susak, Ilovik, Plavnik, Prvić, Sv. Grgur i Goli otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo