Nadmudrile i lovce / Lisice okupirale okolicu Šibenika: 'Ponašaju se kao kućni ljubimci, kradu šlape, djeci kupače...'

Svi ti susreti s lisicama mještanima ipak nisu simpatični jer će lije odrasti i tek tada će početi praviti pravu štetu

29.8.2019.
17:20
VOYO logo

Građani šibenskih naselja Tarići i Ražine naišli su na zid, odnosno nepremostivu prepreku u rješavanju problema s lisicama koje ih svakodnevno obilaze, ulaze im u dvorišta i kuće, kradu predmete i pri tome pokazuju minimalnu dozu straha od čovjeka.

U problemu su i sve službe koje bi se trebale ‘pozabaviti’ tom situacijom jer su izgleda lisice lukave i u stvarnom životu, a ne samo u bajkama, piše Šibenski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima već tri mjeseca da su nam lisice oko kuća, a sad već i u kućama. Zvala sam Lovačko društvo Šibenik i oni mi tvrde da su policiji uputili zahtjev za odobrenje odstrijela, a u policiji mi kažu da nemaju oni takav zahtjev niti se to traži od njih, nego od Državni inspektorata. Stvarno nije u redu da nas lisice tako opsjedaju u 21. stoljeću", priča Maja Tare.

Susreti mještana Tarića u Donjem polju s lisicama postali su svakodnevni ritual i lisicama i žiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekidan sam u vrtu kopala i osjetila sam da mi je nešto uz nogu. Mislim mačka, kad ono mlada lija. Skakala je oko mene i igrala se. Prekjučer susjeda i ja sjedimo uz kavu, a ona došla, uzela ditetu igračku i legla pod šipak pa nas gleda. Susjed me prije par dana pitao ima li netko okolo kakvo štene, a ja mu kažem kako nema, ali ima lija. Bila je vruća noć i ostavili su otvorena vrata hodnika, a lija mu je po noći odnila šlapu. Jednome je uzela cipelu, a dici je sa bazena odnila kupače" nabraja Maja sve ‘suvenire’ koje su ukrale zaigrane lisice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ti susreti s lisicama mještanima Tarića ipak nisu simpatični jer će lije odrasti i tek tada će početi praviti pravu štetu.

"Znamo za sigurno za tri mlade lisice i znamo gdje su se okotile. Lovci ne moraju ni hajku provoditi. Trebaju samo doći u moj vrt između 7.15 i osam i po i čekati ih jer će one sigurno doći", poručuje Maja lovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"

Situacija nije ništa bolja ni u rubnom dijelu Ražina Gornjih gdje u zadnju ulicu uz prugu lisice navraćaju redovito cijelo ljeto, a potvrdila je to i jedna majka iz te ulice, čiji su podaci poznati redakciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše me strah za djecu. Djeca se ih se boje i strah ih je igrati se u dvorištu. Ima ih više, čujemo ih često, a dolaze uglavnom same i imam dojam da se uopće ne boje ljudi. Jedna se pojavljivala i u dvorištu, a vidjela sam i jednu koja je ležala, vjerojatno je pojela otrov. Znam samo da su nas iz Županijskog centra 112 uputili na komunalce, lovci ne smiju organizirati hajku u naselju, a policiju naš problem ne zanima", kazala je u dahu zabrinuta majka.

Njezin susjed, čiji su podaci poznati redakciji Šibenskog portala, nudi sličnu priču i potvrđuje kako lisice uopće ne pokazuju strah ni pred kim ili čim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam psa i više se ni s njim ne usuđujem izlaziti. Lisice se ponašaju kao kućni ljubimci, nikog se ne plaše. Noću se čuje njihovo zavijanje, a dica se boje izlaziti. Čak mi je i razumljivo da se motaju po Tarićima, ali Ražine su već gradski predio. U ovih nekoliko mjeseci zvao sam barem tri-četiri puta komunalce i lovačko društvo. Lovci kažu kako su oni radili hajku, ali ne smiju loviti na 300 metara od kuća i time problem nije riješen. Komunalci nam odgovaraju kako to nije jednostavno riješiti i ne rade ništa. Pa znam i ja da nije jednostavno jer da jest sam bi to riješio i ne bi nikoga zvao. Ako već nije moguće provesti hajku, postoje klopke, otrovi ili neka druga rješenja koja se mogu primijeniti u naselju", ogorčen je Ražinac koji više ne zna što bi, osim medijskog pritiska, moglo pokrenuti sve koji su u lancu odgovornosti.

Šibensko Komunalnom redarstvo povezalo je sve koji bi trebali reagirati i do sada su provedene dvije hajke, a upoznati su da problem lisica u okućnicama kako Tarića tako i Ražina Gornjih i Donjih i dalje postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kontaktu smo s lovnikom i redovito se o svemu izvještava policiju kako bi se mogle provesti hajke. Problem je u toliko veći što lovci ne smiju pucati u naselju i do 300 metara od naselja, a oni su jedini koji smiju reagirati na dojavu o divljim životinjama u naselju. As Eko zadužen je samo za prikupljanje strvina, a otrovi su zabranjeni zbog mogućeg narušavanja biološkog lanca. Komunalno redarstvo primilo je u mjesec-dva desetak poziva građana i prijava pojavljivanja lisica uz kuće tako da ćemo nastaviti dogovore s lovcima o mogućnostima njihovog prolaska kroz naselja i načinu da se divljač istjera dalje od kuća kako bi se moglo obaviti odstrel", kaže Bore Rončevi, viši stručni suradnik za komunalno i prometno redarstvo Grada Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I lovci priznaju kako su nemoćni i kako problem lisica i uopće divljih životinja unutar naselja nitko ne može riješiti.

"Imali smo mi lisice i u samom središtu grada, na rivi, a nitko nema ovlasti za takve situacije. Komunalni redari su prvi koji moraju reagirati, ali kako i s čime!? Lovstvo je regulirano u više zakona i mi moramo poštivati zabranu lova do 300 metara od naselja. Policija također zna za problem, ali sama ne može ništa. Naš lovnik je iskusan lovac i nekadašnji policajac pa mu ne pada na pamet riskirati da svi lovci dobiju prijavu policiji i ostanu bez oružja. Jednom smo proveli hajku u Žaboriću, ali tada je to bilo dignuto na nasjviši organizacijski nivo s policijom i svim drugim službama. U dosadašnjim hajkama mi smo čak i uspjeli istjerati lisice iz naselja, ali te su životinje lukave i ne daju se uloviti pa se opet vrate. Mogu samo poručiti građanima da se još malo strpe jer traju razgovori i dogovori o aktivnostima koje bi, možda, još mogli poduzeti", poručio je Zoran Baić iz Lovačkog društva Šibenik, piše Šibenskih portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo