ODVRATNA SCENA / Zagađenje mora u Šibeniku? Direktor Vodovoda: 'Nije incident! To je uobičajeno u radu sustava'

Image
Foto: Facebook/Šibenik zaslužuje bolje/Bruno Bašić

Takve situacije su izraženije iza ljeta, objašnjava direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje

5.9.2019.
13:53
Facebook/Šibenik zaslužuje bolje/Bruno Bašić
VOYO logo

Već nekoliko puta su se dogodili incidenti u Mandalini u kojima su fekalije iscurile iz kolektora direktno u more, a posljednji put se to dogodilo i nakon obilne kiše koja je, nakon duljeg sušnog razdoblja, u Šibeniku pala u noći s ponedjeljka na utorak, piše Šibenski portal

Lučka uprava protestira

Zbog incidentnih situacija izlijevanja fekalija izravno u novouređenu komunalnu luku Vrnaža reagirali su iz Lučke uprave Šibensko-kninske županije. "Već smo dva puta reagirali. Ne znam što da kažem. Protestirali smo dopisima Vodovodu i odvodnji i prije dvadesetak dana i jučer nakon što su se dogodila ispuštanja fekalija", kazao je Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenice kaže kako je nije riječ o nepredviđenom incidentu, nego o kontroliranom ispuštanju viška otpadne vode. "To je uobičajeno u radu sustava odvodnje kad u kratkom vremenu padne velika količina kiše. Naime, naš kanalizacijski sustav je mješovit, odnosno zajedno prikuplja fekalni otpad i oborinsku vodu. Kada se pojavi veća količina oborinske vode i pumpe to ne mogu povući, automatika aktivira preljev. Kako dulje vrijeme nije bilo kiše s ovim aktiviranjem preljeva isplivale su masnoće koje se talože u sustavu i to zaista ne izgleda ni malo lijepo. Takve situacije su izraženije iza ljeta, a kada bi sutra pala velika količina kiše na preljev bi izašla uglavnom zamućena oborinska voda s ulica", pojašnjava Malenica rad kanalizacijskog sustava.

Zagađenje vraćaju u sustav na pročišćavanje

Kako je riječ o planiranim situacijama, a prevelike količine vode u sustavu, odnosno količine za koje pumpe nisu projektirane, najčešće se pojave pred samim pročistačem, u Vodovodu imaju elektroničku signalizaciju aktiviranja preljeva. Tada njihovi radnici ograde onečišćenje i iscrpe zagađenje koje vrate u sustav i dalje na pročišćavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kamioni s fekalijama iz septičkih jama nemaju nikakve veze s tim onečišćenjem jer njihovo pražnjenje do 18 sati, do kada je to moguće, nadziru naši radnici. Te fekalije idu iz kamiona direktno u crpnu stanicu i potom u uređaj za pročišćavanje", dodaje Malenica, piše Šibenski portal

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo