JOŠ JEDAN SLUČAJ / Majka prvašića iz Splita: 'Došli smo u školu i nakon sastanka doznali da djeca nemaju učiteljicu...'

Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Imamo dva sustava, ono za obrazovanje i ono za socijalna pitanja, koja se ne mogu dogovoriti, objašnjava ravnateljica

11.9.2019.
13:43
Miranda Cikotić/PIXSELL
VOYO logo

Već smo svi upoznati s problemom pomoćnika u nastavi, koji su nekim učenicima umjesto sretnog polaska u školu donijeli suze, a njihovim roditeljima gorak okus u ustima.

Na žalost sličnu situaciju doživjelo je i pet učenika, prvašića specijalne škole Slava Raškaj u Splitu koji su došli na nastavu samo da bi doznali kako svoje učiteljice nemaju, piše Splitski dnevnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitam svim prvašićima prvi dan škole, na žalost naš je prošao, ali ne sretno. Što kažete na situaciju kako 5 prvašića specijalne škole Slava Raškaj u Splitu nema učiteljicu , tj. Rehabilitacijskog edukatora, jučer smo tako lijepo došli prvi dan škole (jer su i oni djeca jednako uzbuđena, ako ne i više zbog novog početka), da bi nam se nakon 2 sata roditeljskog sastanka obrazložila kako će tek sada biti raspisan natječaj za osobu koja će biti dodijeljena našoj djeci….",  objavila je jedna mama na društvenim mrežama.

Nisu dobili odobrenje Ministarstva socijalne politike

Ravnateljicu Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu Željka Paleka objasnila je cijelu situaciju. Kako škola nije dobila pisano odobrenje od strane svog resornog ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, natječaj za dodatnog rehabilitacijskog edukatora nije se mogao raspisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek kada se dobije suglasnost raspisat će se natječaj, a svoju učiteljici djeca bi trebala dobiti do kraja rujna. Do tada su razmještena u druge grupe, na sigurnom uz brigu i skrb koju trebaju.

"Natječaj za rehabilitacijske edukatore raspisujemo u lipnju i tako smo napravili i ove godine, ali ovdje je riječ o dodatnoj grupi djece za koje smo prvo trebali suglasnost Državne uprave kako bi s njim išli prema ministarstvu da nam odobre zapošljavanje još jednog učitelja. Sada čekamo odobrenje resornog ministarstva, a dok ga ne dobijemo ne možemo ništa napraviti. Roditeljima sam objasnila kako ne možemo ništa raditi na svoju ruku, niti protuzakonito, te da moraju biti strpljivi, pa ne vidim potrebu za ovakvim javnim istupima", kaže Paleka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dva sustava koji se ne mogu dogovoriti'

Dodaje i da zapošljavanje novih djelatnika ovisi i o prihvaćanju plana rada samog Centra koji iako je zahtjev poslan prije ljeta, do danas nije odobren.

"Riječ je o tome da imamo dva sustava ono za obrazovanje i ono za socijalna pitanja koja se nikako ne mogu dogovoriti, a u svemu tome ispaštamo mi i djeca”, kaže nam ravnateljica Centra, te dodaje da će svih pet učenika dobiti svu brigu koju zaslužuju do kraja rujna kada se planira da dobiju svoju nastavnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo divne djelatnice, roditelji se ne bi trebali brinuti, a trebali bi shvatiti i kako se ovdje brinemo o još 270 djece i da sve što radimo mora biti po pravilima", umiruje roditelje Paleka, piše Splitski dnevnik

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo