ESPRESSO RITUAL / Naučite kako Talijani piju espresso i osvojite svoj espresso aparat za dom!

Image
Foto: Copis

Na bližim i širim ovim prostorima usavršili smo kulturu ispijanja, uobičajene nam, tzv. turske kave. Situacija s espressom, doduše, nešto je drugačija.

26.10.2016.
16:44
Copis
VOYO logo

Čest je našim kafićima, no ovaj talijanski napitak kod nas nije poprimio ritualno-mističnu vrijednost kakvu mu talijani pripisuju. 

Espresso je duboko ukorjenjen u talijanski stil života. I samim time, oni znaju neka pravila u ispijanju espresso koji ga čine besprjekornim napitkom u svakom trenutku. A oni to rade ovako…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Espresso pijte uz bar, stojeći

Da, espresso nije obilan napitak, tako da neće biti problem odstajati to vrijeme koliko vam je potrebno da ga skrnete. Usto, talijanski kafići naplaćuju više cijene za sjedaća mjesta u odnosu na mjesta za barom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serviranje espresso

Espresso je najbolje konzumirati iz porculanske šalice. Poželjno je i da je šalica topla. U Napulju espresso je serviran s čašom vode koja se pije prije samog espressa. Obrnuto bi značilo da vodom ispirete okus kave, što nije dobar znak. Pravi espresso se ne servira s mlijekom i šećerom. Nekad se posluži s malo čokolade, ali nikad s keksima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E da – i svakako izbjegavajte serviranje u plastici jer je topiva pod višom temperaturom I može pokvariti okus espressa.

Image
Foto: Copis
Image
Foto: Copis

Pomirišite aromu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je fino spravljeni espresso pred vama, prinesite ga nosu i pomirišite njegovu aromu. Ovaj dio je poprilično bitan za cjelokupni dojam te u konačnici okus espressa. 

Popijte ga brzo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji dobar razlog za to – espresso se pije dok je pjenica postojana. Ta pjenica je zapravo kremasta emulzija finih ulja iz kave. Ima ulogu poklopca odnosno čuva aromu espressa. Logičan je stoga savjet da ne pijete espresso koji nema spomenutu pjenicu jer to znači ili da predugo stoji ili da nema dovoljno kofeina u njemu.

Cappuccino iza doručka? Mamma mia, no!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Espresso se pije tijekom čitavog dana, dok je cappuccino rezerviran isključivo za jutarnji period, do 11 sati. Talijani se uvijek drže ovoga te im je naručivanje cappuccina uz ili iza ručka nepojmljivo.

Image
Foto: Copis
Image
Foto: Copis

“Živite” espresso život

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ispijanje kave na ovim prostorima može potrajati satima i satima, popraćeno je dugim razgovorima i sjedenjem, espresso je nešto sasvim drugo. To nije posebna prilika, to je – način života. Uđeš u kafić, sjedneš za bar, naručiš espresso, izmijeniš par riječi s baristom I ideš dalje. I tako nekoliko puta dnevno.

Osvoji espresso aparat Mitaca i9!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Espresso nije rezerviran samo za barove. On je vrlo čest i u talijanskim kućanstvima. Taj trend sve je više primjetan i kod nas.

Ako ste razmišljali da bi espresso aparat bio odličan i u vašem domu, sada ga imate priliku osvojiti! Radi se o aparatu Mitaca i9 u koji idu illy / Mitaca forte kapsule i koje rade odlični espresso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Copis
Image
Foto: Copis

Kako osvojiti espresso aparat?

  1. Fotkaj svoj illy espresso ritual i osvoji vrijedne nagrade (upotrijebi maštu!)
  2. Fotku postavi na službeni Facebook Copis
  3. Najbolja fotografija osvaja aparat!  


Ime sretnog dobitnika ili dobitnice objavit ćemo 26. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za samoposlužne aparate koji rade najfiniji espresso obratite se u Copis. Tamo ćete pronaći vrhunske aparate provjerene kvalitete koji se pune talijanskim sirovinama i poznatim brandovima kave poput Illy caffe asotrimana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo