NEUGODNE POPRATNE POJAVE / Oporavak kože od radioterapije uz Neoviderm kremu

Image

Radioterapija ili «zračenje» jedna je od metoda liječenja zloćudnih bolesti. Radioterapija je način liječenja bolesnog tkiva ionizirajućim zračenjem, uz što veću zaštitu okolnog, zdravog tkiva.

1.6.2015.
14:48
VOYO logo

Uz kirurške metode i kemoterapiju, radioterapija već dugi niz godina zauzima važnu ulogu u liječenju raka. Podrazumijeva primjenu ionizirajućeg zračenja, odnosno upotrebu čestica i zraka velike energije koji, pretvarajući atome u ione, oštećuju genetski materijal žive stanice (DNA molekulu). Time se onemogućava daljnji rast stanica i njihovo razmnožavanje što rezultira odumiranjem stanica. 

Stanice tumora izlažu se visokim dozama zračenja koje oštećuju njihov genetski materijal i na taj način sprječavaju daljnji rast tumora. Ozračene tumorske stanice neće odmah odumrijeti pa su potrebni dani i tjedni prije nego što rezultati liječenja budu vidljivi. Zračenje negativno utječe i na okolne zdrave stanice, ali se one relativno brzo oporavljaju od negativnih utjecaja zračenja. 

NEŽELJENE POSLJEDICE RADIOTERAPIJE

Radioterapija može izazvati vrlo neugodne popratne pojave. Međutim, one se mogu uz pravilno planiranje, pripremu i provođenje terapije smanjiti na najmanju moguću mjeru. Nuspojave se najčešće javljaju u drugoj polovici liječenja i nestaju nekoliko tjedana po završetku liječenja. Oporavak je moguć jer zdravo tkivo koje je oštećeno zračenjem ima sposobnost regeneracije ili oporavka. 

Kožne reakcije najčešće su među svim reakcijama tkiva, a mogu biti rane i kasne. Rane kožne reakcije su eritem (crvenilo) kože, koji se javlja unutar 24 sata nakon početka radijacije, u iduća 2-3 dana izblijedi, ali se ponovno pojavi u drugom tjednu zračenja i postepeno se pojačava. Osim toga javlja se ljuštenje kože, stvaranje i pucanje plikova na koži (vlažna deskvamacija), pigmentacija kože, oštećenje žlijezda lojnica i znojnica što rezultira suhom kožom i gubitkom masnoće što pogoduje stvaranju fisura ili puknuća na koži s mogućim nastankom infekcije i nekroze. Kasne kožne reakcije su teleangiektazije (trajno proširene kapilare) i stvaranje drvenastih infiltrata ili zadebljanja na koži. 

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica radioterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neoviderm emulzija je medicinski proizvod koji zbog svog sastava (betaglukan, hijaluronska kiselina i alginat) pridonosi zaštiti kože, njenoj dubinskoj hidrataciji te potpomaže i ubrzava regeneraciju kožnog tkiva. Pridonosi zaštiti kože obnavljajući hidrolipidnu ravnotežu čime se vraćaju normalni uvjeti fiziološke obrane kože, dubinski hidratizira kožu, smiruje opekline i upalne procese te pospješuje i ubrzava regeneraciju kožnog tkiva.

Zahvaljujući svojim zaštitnim i hidratizirajućim svojstvima, Neoviderm emulzija umiruje kožu i normalizira proces obnove kože. Proizvod ne sadrži faktor zaštite od sunca kao ni kobalt, nikal, krom, paladij i živu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neoviderm je dermatološki testiran i prilagođen i najosjetljivijim kožama, testiran je na citotoksičnost s garancijom neprisutstva teških metala u svom sastavu. Ovaj jedinstveni proizvod širokog spektra djelovanja i klinički potvrđenih rezultata u obnovi kože, je neizostavan dio svake kućne ljekarne, kako ovog ljeta na moru, tako i tijekom cijele godine.

Proizvod je dostupan u ljekarnama i web shopu delmerion.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Način primjene: Nekoliko puta dnevno nanositi u debljem sloju na ozlijeđeno mjesto u debljem sloju.

Pakiranje: Aluminijska tuba od 100ml

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MPC: 139,90kn

www.neoviderm.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo