SPLITSKI INOVATORI / Petar je smislio dres s kockicama koje se mogu posložiti u velik broj kombinacija; Čeka odgovor HNS-a

Image
Foto: PIXSELL/AP Images

Glavna mjerila pri dodjeli nagrada su njihova novost, kreativnost i mogućnost komercijalizacije

22.12.2018.
14:24
PIXSELL/AP Images
VOYO logo

Društvo inovatora DIATUS iz Splita podijelilo je nagrade svojim članovima na jubilarnom 30. natječaju za najbolje dalmatinske inovacije.

Tijekom tri desetljeća postojanja društva više od 1.000 izumitelja prijavilo je svoje izume na natječaj, a dob natjecatelja je bila u rasponu od 6 do 82 godine. Također je važno napomenuti kako izumitelje krasi velika kolegijalnost, jer nikada nije bilo primjedbi na slavodobitnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi DIATUS-a su dobitnici mnogih priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a već su 14 puta bili dobitnici Zlatne kune koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora (HGK). Glavna mjerila pri dodjeli nagrada su njihova novost, kreativnost i mogućnost komercijalizacije.

Zlatnu diplomu za ovogodišnju inovaciju su dobili Maja Regjo i Viktor Perić za njihov plutajući stambeni modul Oasis Meu. Tvorci ovog luksuznog plutajućeg apartmana osmislili su novi vid smještaja za turiste koje žele malo drukčiji odmor od onog u hotelskim sobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji novog proizvoda najboljim je proglašena pametna parking barijera Parklio koju je izumio Dario Boras. Njegova inovacija omogućava vlasnicima privatnog parkirnog mjesta njegovu zaštitu od neautorizirane uzurpacije. Barijeru se kontrolira pomoću pametnog telefona, a vlasnik može ključ dijeliti s prijateljima i rodbinom.

Mario Ljubičić, 21-jednogodišnji student elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu dobio je zlatnu diplomu i buran pljesak za svoj izum u kategoriji racionalizacije. Električni auto Emobile je osmislio i izradio potpuno sam. Sezonski je radio kao kuhar da bi mogao kupiti alat i materijale za početak radova. Biciklom je vukao cijevi i lim po nekoliko kilometara do svoje kuće. Suočen s ograničenim budžetom snalazio se na sve moguće načine kako bi materijalizirao svoj izum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Končarov asinkroni motor nije mogao kupiti pa je s čovjekom dogovorio da će mu ga platiti u naturi. Obložio mu je kupaonicu keramikom i kući ponio motor. Mariju je trebalo godinu dana dok njegov Emobile nije bio u potpunosti gotov. Danas je to jedinstveni električni automobil kojeg “doziva” putem mobitelske aplikacije, a on se spremno odazove te nakon što prepozna svog stvoritelja, sam mu otvori vrata i povede ga na vožnju.

Prvu nagradu u kategoriji tehničko-tehnoloških unaprjeđenja preuzeo Karlo Bosiljevac, vođa tima koji je osmislio bespilotnu letjelicu Vector. Od konkurencije letjelica u kategoriji od pet do 15 kilograma, Vector se izdvaja po duljini doleta od 100 kilometara, vremenu leta od tri sata i što može ponijeti jedan kilograma tereta. Namjena ove bespilotne letjelice je dualna, to jest može jednako biti korisna u obrambenoj industriji kao i u civilnoj primjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dres s kockicama koje se mogu posložiti u velik broj kombinacija, autora Petra Mandića, izabran je kao najbolji autorski projekt. Petar ga je ponudio HNS-u i još uvijek čeka odgovor, hoće li neka od njegovih inačica zaživjeti na dresu Vatrenih, javlja portal Splitski dnevnik.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo