Ostali smo iznenađeni / Privatni iznajmljivači u Dubrovniku morali su spustiti cijene: Doznali smo koliko zarađuju po sezoni!

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Cijene padaju prvenstveno zbog neprekidnog otvaranja novih smještajnih jedinica

2.7.2019.
20:07
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Po Dubrovniku kolaju priče kako privatni iznajmljivači sve teže pune apartmane, te da moraju spuštati cijene. Novinari Dubrovačkog dnevika pokušali su doznati je li to istina i koliko uopće iznosi noćenje u Dubrovniku u srcu sezone? 

Nino Dubretić iz agencije Direct Booker smatra kako je Dubrovnik svoj zenit imao prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajući cjelokupno područje Grada Dubrovniku, te vremensko razdoblje od travnja do listopada, prosječna cijena noćenja iznosi oko 80 eura s tendencijom pada prema 70 eura. Zbog čega cijena pada? Na prvom mjestu zbog neprekidnog otvaranja novih smještajnih jedinica. Svake godine sve je više apartmana, a nije ga pratilo toliko povećanje broja gostiju. Druga važna stavka je da su se i hoteli okrenuli oglašavanju na najpoznatijim web stranicama za smještaj, pa su i oni otkinuli dio kolača privatnim iznajmljivačima, te im postali direktna konkurencija", mišljenja je Dubretić.

Koliko iznajmljivači zarađuju?

No, što on kaže o tome koliko prosječni dubrovački iznajmljivač zarađuje od apartmana u sezoni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, ovisi o lokaciji i luksuzu koji smještaj nudi, ali uzmimo da neki prosječni apartman u sezoni okrene 10 tisuća eura bruto. Ako iznajmljivač sam bukira goste, dočekuje ih, čisti apartmane, onda mu se od te cijene treba oduzeti 20 posto koje odlaze na poreze i provizije. Ako koristi usluge agencija u primanju gostiju, odnosno servis čišćenja, od bruto iznosa treba oduzeti oko 40 posto. Drugim riječima, iznajmljivač ako sam radi prosječno od apartmana zaradi 8 tisuća eura, a ako koristi usluge agencije 6 tisuća eura", objašnjava suvlasnik Direct Bookera.

Jasno, ističe Dubretić, zarada u Mokošici je 20 do 30 posto manja nego na užem području grada, isto kao što je unutar zidina, te na Pločama viša od prosjeka, jer uostalom tamo sezona traje duže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivači su ove godine morali korigirati cijene

"Iznajmljivači su ove godine morali korigirati cijene ne samo u odnosu na prošlu, nego i na pretprošlu godinu. Ta godina je bila vrhunac, i od tada su cijene u padu. Recimo, ako je neki apartman svojevremeno krenuo s cijenom 60 i došao do 120 eura prije dvije sezone, danas je njegova cijena između 80 i 100 eura", zaključuje Dubretić.

Novinari Dubrovačkog dnevnika malo su pronjuškali cijene po Dubrovniku za tri noćenja u kolovozu. Nasumice su odabrali datume od 15. do 18. kolovoza kako bi pokušali doznati kako se kreću cijene u špici sezone. Tako primjerice u Lapadu apartman s vrhunskim ocjenama (ukupno 9,1) na Booking.comu za tri noćenja sredinom kolovoza dođe 446 eura. U istom kvartu studio apartman od 16 kvadrata koji nije najmodernije sređen dođe 264 eura. Ocjene mu isto tako nisu loše – sveukupno 8,1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se proći i jeftinije

Na Babinom kuku studio apartman od 36 kvadrata za navedene datume dođe 359 eura (ocjena 8,8). Naravno, ako smještaj nije odavno sređivan cijena može biti manja. Tako u istom djelu grada moguće je iznajmiti čitav apartman za svega 246 eura. U Šipčinama pak studio apartman od 18 kvadrata košta 400 eura. Gosti su njime prezadovoljni. Sveukupna ocjena mu je 9,4, a dali su mu recenziju 73 puta. U Novoj Mokošici apartman od 58 kvadrata, koji je luksuzno sređen, dođe 360 eura, a u isto vrijeme smještaj u obiteljskoj kući u Staroj Mokošici može se naći za samo 200 eura (još nema ocjena gostiju), a lijepo je uređen.

Što se cijena soba tiče, u Gružu se privatna soba za dvije osobe može iznajmiti za 222 eura (ima privatnu kupaonicu), dok u Lapadu soba s zajedničkom kupaonicom košta 234 eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, onaj tko želi proći jeftinije, osim privatnih soba, uvijek može noćiti u hostelu. Tako u Komolcu krevet za tri noći u kolovozu dođe 84 eura (riječ je o krevetu u sobama koje se dijele s drugim gostima), dok u Youth Hostelu nedaleko Doma zdravlja to će zadovoljstvo gost s uključenim doručkom platiti 95 eura, odnosno dobit će krevet u sobi koju dijeli s još tri osobe, piše Dubrovački dnevnik.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo