Prva ekspedicija / Rostuhar završava turu od 1200 kilometara po Hrvatskoj: 'Čim zazvoni budilica skačem pod hladni tuš kako bih se pripremio za hladnoću'

Image
Foto: Facebook/Davor Rostuhar - pisac i fotograf

Jedinstveni pothvat prelaska pješice od obale Antarktike do Južnog pola pisac, fotograf i pustolov Davor Rostuhar pomno priprema zadnjih mjeseci

31.8.2017.
20:31
Facebook/Davor Rostuhar - pisac i fotograf
VOYO logo

Svjetskog putnika i tragača za velikim avanturama Davora Rostuhara ulovili smo na Pelješcu, 14 kilometara prije kraja njegove današnje rute do Stona, predzadnje dionice turneje po Hrvatskoj kojom se priprema za pothvat prelaska od obale Antarktike do Južnog pola, i to vukući sanjke. Projekt je to koji je nazvao Polarni san,a uključuje pet ekspedicija na Arktik koje su već odrađene u posljednje dvije godine i jednu na Antarktik koja se tek sprema. Koju je nazvao "Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol".

"Prošle su najveće vrućine. Trenutno završavam put od 1200 kilometara po Hrvatskoj. Večeras sam u Stonu, nakon toga kratki odmor i dolazak u Dubrovnik", priča nam Rostuhar dok niže kilometre na drugom najvećem hrvatskom poluotoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio je to priprema za prvu hrvatsku ekspediciju na Južnipol - pješice. Rostuhar će, naime, krajem studenog pokušati ostvariti još jedan pothvat u niski vlastitih avanturističkih uspjeha, i to pothvat koji je dosad iz cijelog svijeta načinilo svega 23 ljudi.

Crowdfunding u 'offline' svijetu

Izazov mu i dalje predstavljaju financije. "Nedostaje mi još oko 25.000 dolara, što je s jedne strane puno novca, ali s druge strane znatno manje nego prije par mjeseci kada sam trebao skupiti 100.000 dolara. Najveći su troškovi prijevoza i logistike. Ali platio sam najveći račun i završavam nabavu opreme", ističe Rostuhar koji je crowdfunding kampanju preselio u "offline" svijet. Sada, naime, većinu donacija skuplja na predavanjima, gdje okuplja sanjare poput sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi ispunio strast prema pustolovnim uspjesima, Rostuhar će ovaj put morati nadvladati ekstremnu hladnoću i napore nepojmljive običnom čovjeku. "U pripremama prakticiram neke stvari koje će mi pomoći da se prilagodim uvjetima na Antarktici. Primjerice jedan od najvećih problema na tim ekspedicijama je svako jutro natjerati se da izađeš iz tople vreće za spavanje, jer to je jedino toplo mjesto na cijelom putovanju. Nakon više tjedana u ekstremnim uvjetima ljudima ta naočigled lagana stvar postane jako teška. Ja se spremam za to tako što svako jutro, čim zazvoni budilica, skačem pod hladni tuš. Ali to je samo jedan od mnogo detalja na kojima svakodnevno radim…"

Dok je pripremanje tijela u fizičkom smislu već stvar znanosti, mentalne pripreme su još uvijek siva zona o kojoj se jako malo zna. Za mentalne pripreme Rostuhar koristi određene tehnike meditacije i disanja, improvizira s mnogo vlastitih metoda koje tek istražuje, i konzultira se sa stručnjacima na tom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno zaključuje turneju po Hrvatskoj, a za jesen planira obići i Slavoniju te dijelove Sjeverne Hrvatske. Krenuo je iz Zagreba, prije 58 dana. Prešao je preko Gorskog Kotara i Istre do Savudrije, a potom se uz obalu, po otocima i po kopnu spuštao prema jugu. Sutra će završiti turneju u Dubrovniku dokle će proći točno 1200 kilometara. Putem je održao tridesetak predavanja "Usudi se sanjati", a posljednje u Dubrovniku zakazano je za 5. rujna.

Start na 0, cilj na2800metara ponad mora

Ruta od obale Antarktike do Južnog pola duljine je 1200 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počinjem s 15-ak kilometara dnevno na temperaturama oko -15 stupnjeva Celzijusa. Početak je na obali, dakle na nula metara nadmorske visine. Iz dana u dan se nadmorska visina penje, a hladnoća je sve veća. Cilj je na 2800 metara nad morem, gdje temperature idu do -40", opisuje nam Rostuhar.

U studenom leti na jug Južne Amerike, odakle kreće u životnu avanturu o kojoj godinama sanjari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored posljednjih Rostuharovih predavanja i aktivnosti vezane uz veliki pothvat možete pogledati na njegovoj Facebookstranici.

Pratite Davora na interaktivnoj karti Antartike i saznajte više o ekspediciji na: www.kek.hr i na facebook stranici: www.facebook.com/DavorRostuharPAGE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo