FRONTMEN KULTNIH SUICIDE / Umro Alan Vega, glazbenik koji je utjecao na izvođače u rasponu od Brucea Springsteena do Depeche Modea

Kao uzore redovno su ih navodili Jesus & Mary Chain, LCD Soundsystem, Nick Cave, New Order te Depeche Mode koji i dan-danas prije svojih koncerata puštaju njihove stvari

17.7.2016.
13:08
VOYO logo

Alan Vega, frontmen nevjerojatno utjecajnog synth-punk dvojca Suicide, preminuo je u subotu u 79. godini.

Vijest je prvi objavio njegov veliki obožavatelj Henry Rollins, nakon čega je Alanova obitelj potvrdila kako je umro u snu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suicide su 1970. godine u New Yorku osnovali Vega i klavijaturist Martin Rev te svojim dotad nezabilježenim, avangardnim spojem primitivnih sintesajzera i ritam-mašina pokreću pravu malu glazbenu revoluciju.

Njihovi nastupi prepuni konfrontacije i nasilja nerijetko su završavali fizičkim obračunima s publikom, no ubrzo su stekli i prve štovatelje, među ostalima i Brucea Springsteena koji je prije nekoliko godina obradio Suicideovu pjesmu "Dream Baby Dream".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albumima "Suicide" i "Alan Vega and Martin Rev" inspirirali su generacije glazbenika pa su ih kao uzore redovno navodili Jesus & Mary Chain, LCD Soundsystem, Nick Cave, New Order te Depeche Mode koji i dan-danas prije svojih koncerata puštaju njihove stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo