Građani trpe / 'Varaždinski Černobil': Zmije, štakori, ambrozija, divlji deponiji i oronule nezavršene zgrade...

Image
Foto: Varaždinski.hr/Josip Garić

U napuštenim zgradama svoj su dom pronašle brojne zmije, štakori i miševi koji stvaraju dodatne probleme stanarima

3.7.2019.
18:05
Varaždinski.hr/Josip Garić
VOYO logo

"Prekrasno naselje prepuno mladih obitelji i male djece koja se u ovim sunčanim danima igraju na dječjem igralištu kvari pogled na tzv. Varaždinski Černobil.  Također pogled kvari i obrasla vegetacija", tim riječima varaždinski kvart Grabanice, u kojem su i nezavršeni stanovi tvrtke Stanoing, ironično opisuje predsjednik četvrtoga Mjesnog ogranka SDP-a Josip Garić.

Riječ je o nedovršenim zgradama tvrtke Stanoing, koja je u stečaju, a za koje Garić kaže da izgledaju kao da se ondje dogodila nuklearna katastrofa, piše Varaždinski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj opis mogao bi djelovati pretjerano za one koje put nije nanio do tog mjesta, no svatko tko je barem jednom bacio pogled na cijeli taj dio Varaždina može posvjedočiti da je stanje i više nego ozbiljno.

A problemi koji proizlaze iz zapuštenih zgrada Stanoinga višestruki su, od kojih je zarasla vegetacija samo jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Varaždinski Černobil': Zmije, štakori, ambrozija, divlji deponiji i oronule nezavršene zgrade...

Image

'Varaždinski Černobil': Zmije, štakori, ambrozija, divlji deponiji i oronule nezavršene zgrade...

"Nažalost, u toj vegetaciji ima sve više ambrozije pa onda ne čudi što sve više djece u ovome naselju ima zdravstvenih problema. Kako godine prolaze, tako se i ta vegetacija povećava jer je nema tko kositi ili, bolje rečeno, nitko je - ne želi pokositi", ističe Garić.

No problemi tu ne staju. U napuštenim zgradama svoj su dom pronašle mnoge zmije, štakori i miševi koji stvaraju dodatne probleme stanarima drugih zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno se to odnosi na štakore i miševe jer u sve većem broju zalaze u garaže, gdje se parkiraju auti, pa onda i s njima imamo problema", rekao je Garić.

Neodgovorni pojedinci dodatni su problem za stanovnike Grabanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je smeće. Nekolicina građana vidi idealnu priliku da ga ostavi tu jer nitko ne kontrolira naselje na području iza nedovršenih zgrada", izjavio je Garić.

Kaže da je jedan od većih problema i opasnost od urušavanja zgrada ili od pada građevinskog materijala sa zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, nijedna zgrada nije ograđena, iz nama nepoznatih razloga. Postavlja se pitanje treba li netko stradati da bi netko iz Grada reagirao?", dodaje Garić.

Ističe da je tvrtka Stanoing u stečaju pa oni godinama izbjegavaju izvršiti svoju dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da vrlo vješto izbjegavaju svoju dužnost, a s druge strane sklapaju ugovor za postavljanje bazne stanice na jednoj od nedovršenih zgrada?", pitao se Garić.

Isto tako postavlja se pitanje što Grad Varaždin i gradske službe rade po tome pitanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuli smo od gradonačelnika Ivana Čehoka kako će riješiti taj problem, no do sada se ništa nije poduzelo. Osim njega čuli smo i od predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana iz HDZ-a, kako će pokušati riješiti probleme vezano uz naselje Grabanice, ali isto tako do sada nije učinjeno ništa. Nažalost, sva ta obećanja uvijek se izgovore kada su neki izbori pred vratima i uvijek se dođu naslikavati pred nedovršene zgrade jer misle kako će dobiti nekoliko glasova više", komentira Josip Garić.

Najviše zbog takvog stanja trpe stanovnici tog dijela grada, dodaje Garić, no oni nisu jedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću ni pomisliti kako je onim ljudima koji su kupili stanove od Stanoinga, a nikada se nisu uselili u njih. Nažalost, imamo gradonačelnika koji se više brine o svojim sudskim procesima, a za ovaj dio grada ga nije briga" - nezadovoljan je predsjednik mjesnog ogranka.

Ipak, dodaje da ima i nekih pozitivnih pomaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ima nade za ovaj kvart jer je nedavno kupljena jedna od nedovršenih zgrada. Trenutno se čisti okoliš i priprema se teren za gradnju stanova. No, ono što je žalosno jest to da Grad Varaždin nije kupio zgradu, nego jedna tvrtka iz Zagreba. Postavlja se pitanje jesu li možda Gradski stanovi mogli kupiti tu zgradu i dovršiti je, jer ovako Grad neće ništa zaraditi, a mogao je - zaključuje predsjednik četvrtog varaždinskog Mjesnog ogranka SDP-a Josip Garić, piše Varaždinski.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo