Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Edukacija i obrazovanje

Znate li koja je brzina rotacije Zemlje?

Možete li pokušati zamisliti koja je brzina rotacije Zemlje ako vam kažemo da ćete prijeći tisuće kilometara kroz svemir do kraja ove rečenice?

Image

Zemlja, NASA

Foto: NASA
Vijesti.hr/ 18.8.2018. u 19:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Da, već ste pročitavši uvod u ovaj edukativni članak, prešli nekoliko tisuća kilometara kroz svemir. Nećemo vas dalje "plašiti" ali pokušat ćemo vam objasniti koja je brzina rotacije Zemlje.

Vjerojatno vas i dalje zbunjuje činjenica da sjedimo na planetu koji se vrti oko svoje vlastite osi te istovremeno jurimo po Sunčevom sustavu.
Da, zatim se taj isti Sunčev sustav okreće se oko galaksije koja i sama juri po svemiru, a mi za to vrijeme ne osjećamo nikakvo kretanje. 

Znanstvenici kažu da je brzina relativna, a mi se pitamo kako su to znanstvenici uopće uspjeli izračunati?  Kako su uspjeli izračunati koja je brzina rotacije Zemlje?
Dakle, brzina jeste relativan pojam pa ako želite odrediti brzinu nečega, bilo da s radi o atomu, automobilu ili Mliječnom putu, trebate znati brzinu nečega drugoga u odnosu na što biste tu brzinu mjerili.

Pokušajmo pojednostaviti ovu znanstvenu priču. Ako sjedite dok ovo čitate vi se uopće ne mičete ako mjerite svoju brzinu u relativnom odnosu na brzinu fotelje na kojoj sjedite. 
Dakle, isto je i s automobilom koji se recimo kreće brzinom od 100 km/h, ta se brzina računa u odnosu na fiksnu točku na površini Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ali, s obzirom na to da ne postoji fiksna točka na površini planeta teško je preračunavati brzinu rotacije Zemlje pa ćemo se poslužiti stručnim mjerenjima.

Pa ćemo stručnim izrazima reći da je npr. "kutna brzina rotacije Zemlje u inercijskom prostoru je (7.2921150 ± 0.0000001) ×10'-5' radijana po SI sekundi (srednja sunčeva sekunda)". 
Dodati ćemo i da se "kutna brzina rotacije Zemlje na nekoj točki može pretpostaviti množenjem brzine na ekvatoru s kosinusom širine." 

Upravo se čita

Image
VEČERA ZA 5 NA SELU

Luka je otac sina s invaliditetom: 'Možete shvatiti kako hoćete, ali ja svome Anti nisam dao da bude invalid'

Kako bi to proračunali, prvo moramo vidjeti koliko se brzo kreće Zemlja.
To ćemo izmjeriti računajući da planet na kojem živimo, uz to što se okreće oko svoje osi, istovremeno orbitira i oko Sunca, a tu brzinu možemo izmjeriti tako da provjerimo koliko jedna rotacija traje. Dakle, traje točno 365.25 dana. S obzirom na to da je cijeli put dug oko 940 milijuna kilometara, ispada da Zemlja putuje oko Sunca brzinom od oko 107.290 km/h.

Vijesti.hr/ 18.8.2018. u 19:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Usprkos leukemiji, ova junakinja nepokolebljivo osvaja medalje!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba