ZAUSTAVLJANJE RAKA / Aspirin smanjuje rizik od melanoma

Image
Foto: PHOTOS.COM

"Ovo istraživanje ukazuje na manji rizik od melanoma uz uzimanje aspirina, ali ne može služiti kao čvrst dokaz", kaže voditelj istraživanja Jean Tang.

15.3.2013.
14:16
PHOTOS.COM
VOYO logo

Žene starije od 50 godina koje redovito uzimaju acetilsalicilnu kiselinu imaju manji rizik pojave najopasnijeg karcinoma kože melanoma, pokazalo je američko istraživanje.

"Ovo istraživanje ukazuje na manji rizik od melanoma uz uzimanje aspirina, ali ne može služiti kao čvrst dokaz", kaže voditelj istraživanja Jean Tang s medicinskog fakulteta sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cancer i rezultat su obrade podataka iz 12 godina dugog istraživanja kojim je proučavano vrijeme koje su ispitanice provodile na suncu i jesu li koristila zaštitna sredstva. Istraživanjem je ukupno bilo obuhvaćeno gotovo 60 tisuća žena u dobi od 50 do 79 godina koje su istodobno davale podatke i o lijekovima koje uzimaju.

Utvrđeno je da su žene koje su barem dva puta tjedno uzimale aspirin imale nakon pet i više godina uzimanja aspirina 30 posto manje izglede razvoja melanoma.

Voditelj istraživanja Tang kaže da to ne znači da bi sve žene trebale početi piti aspirine kako bi smanjile izglede za rak kože. Kod drugih sličnih protuupalnih lijekova nije uočen sličan efekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo