DOLJE SE NEŠTO DOGAĐA / Australcima dosta britanske kraljice

Image

Prema najnovijem ispitivanju, 52 posto Australaca ne žele više britansku kraljicu na čelu svoje države i zalažu se za uspostavu republike.

23.9.2008.
15:10
VOYO logo

SYDNEY - Većina Australaca ne želi britansku kraljicu na čelu svoje države i zagovaraju uspostavu republike, prema rezultatima ankete koju je proveo institut Nielsen na 1400 ispitanika.

Među anketiranima, 52 posto podržava uspostavu republike, 40 posto se tomu protivi, a osam posto ih se nije izjasnilo, objavio je institut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi su rezultati, smatraju stručnjaci, odraz činjenice da se na čelu i vladajuće laburističke stranke i konzervativne oporbe po prvi put u povijesti te bivše britanske kolonije nalaze uvjereni republikanci.

Premijer Kevin Rudd, koji je u studenome prošle godine naslijedio rojalista Johna Howarda, sebe je nazvao "dugoročnim republikancem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi čelnik oporbene Liberalne stranke Malcolm Turbull već se deset godina zalaže za ukidanje monarhije i uvođenje republike.

No, 1999. godine na referendumu o tom pitanju zagovornici republike dobili su samo 45 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Australija neovisna od 1901. godine, britanski monarh nosi titulu šefa države, a portreti Elizabete II. nalaze se na australskim novčanicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo