'KLIMA UZIMA STEROIDE' / Australija kao 'dopingirani sportaš' - najtoplije ljeto u povijesti

Image
Foto: RTL

Stanovnici Australije preživjeli su najveće vrućine u povijesti, a kako bude jačalo globalno zatopljenje, temperature će u budućnosti dodatno rasti.

4.3.2013.
13:29
RTL
VOYO logo

Australija je 7. siječnja zabilježila najtopliji dan s prosječnom temperaturom na nacionalnoj razini od 40,3 stupnjeva Celzijusa.

Četrdeset četiri postaje za mjerenje zabilježile su povijesne vrijednosti. U Sydneyju, najvećem gradu na kontinentu, termometar je dosegao 45,8 stupnjeva 18. siječnja, što je 0,5 stupnjeva više od prethodnog rekorda iz siječnja 1939. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću povjerenstva, od početka mjerenja prije gotovo jednog stoljeća samo je 21 dan prosječna temperatura bila viša od 39 stupnjeva, od kojih osam dana ovoga ljeta.

"Australsko ljeto između 2012. i 2013. obilježili su ekstremni meteorološki uvjeti na većini teritorija, s valovima rekordne vrućine, čestim požarima makije, olujnim kišama i razarajućim poplavama", ističe se u izvješću klimatskog povjerenstva australske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj povjerenstva Tim Flannery usporedio je australsku klimu s dopingiranim sportašem. "Isti učinci pogađaju našu klimu. Klima uzima steroide", prokomentirao Falnnery.

Najviše temperatura ikad izmjerena u Australiji zabilježena je 1960. u gradiću Oodnadatti u državi Južnoj Australiji, kad je termometar skočio na 50,7 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo