POVIJESNA LOKACIJA / Australsko čudo prirode postaje najveći zaštićeni park

Image
Foto: coralsea.net

Australija je u petak najavila da će zaštititi velika područja Koraljnog mora kako bi taj dio oceana kod sjeveroistočne australske obale, gdje su se tijekom Drugog svjetskog rata vodile teške pomorske bitke, postao najveći zaštićeni morski park na svijetu.

25.11.2011.
13:00
coralsea.net
VOYO logo

Australski ministar za zaštitu okoliša TonyBurke rekao je da će zaštićeni park pokrivati gotovo milijun četvornih kilometara, što je više od površine Francuske i Njemačke zajedno.

Morski park će se osnovati kako bi se zaštitile ribe, koraljni grebeni, te područja na kojima se gnijezde rijetke ptice i na kojima jaja odlažu morske kornjače.

"Vrijednost Koraljnog mora leži u biološkoj raznolikosti koraljnih grebena, pješčanih uvala i morskog dna", rekao je Burke.

Novi morski park će isto tako zaštititi olupine ratnih brodova potopljenih tijekom poznate bitke u Koraljnom moru - u kojoj su sudjelovale ratne mornarice Japana, SAD-a i Australije 1942. godine - a koja se smatra prvom u povijesti pomorskom bitkom uz sudjelovanje nosača zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo