'moramo braniti slabije' / Baldasar na Prideu: Split je jednom pogriješio, ali to je sada ispravio

"LGBT zajednica smatra da su njihova prava ugrožena te da ih se maltretira i nasilno prema njima postupa... Prema tome, trebamo ih braniti. Civilzacija je upravo zbog toga uspostavljena kako bi branila slabije, ovo je civilizacijski doseg jednog društva", izjavio je novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji se također pridružio Prideu.

8.6.2013.
18:46
VOYO logo

Treći splitski gay pride održan danas pod motom "Potpuna ravnopravnost" protekao je bez izgreda, a njegovi su sudionici iz Đardina preko Ulice kralja Tomislava i Marmontove stigli na rivu gdje se nakon prigodnih govora održao koncert.

Sudionici parade, kojih je prema procjenama organizatora bilo petstotinjak, osim zastava u duginim bojama nosili su i transparente na kojima je među ostalim pisalo: "Kakva registracija, pa nismo auto", "Moj tata je gay", "Svima ista prava", "Nema ali", "Došlo vrime da se cure žene", te "Moja savjest je čista". Tijekom njihovog prolaska kroz grad građani su im mahali i pljeskali. Nitko nije ništa dovikivao, niti vrijeđao, a inače se dalo primijetiti da u to vrijeme na ulicama Splita, osim brojnih turista, stanovnika nije bilo u većem broju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Povorka ponosa zaustavila se na Rivi gdje je održan prigodni program nakon kojeg je Pride završen bez incidenata. Inače, ove godine povorku je osiguravalo bitno manje pripadnika snaga reda u odnosu na prošlu godinu.

Organizatori splitske parade su udruge "Kontra", "Iskorak" i "Rišpet", a paradi su se pridružili i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava iz okolnih zemalja. Među sudionicima je bio novinar Inoslav Bešker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnjem splitskom Gay prideu su se odazvali splitski gradonačelnik IvoBaldasar, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova VesnaPusić, te ministar uprave ArsenBauk.

Image
Image

"Split je jednom pogriješio, ali to je sada ispravio", rekao je IvoBaldasar - prvi gradonačelnik u Hrvatskoj koji je stao na čelo povorke ponosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"LGBT zajednica smatra da su njihova prava ugrožena te da ih se maltretira i nasilno prema njima postupa... Prema tome, trebamo ih braniti. Civilizacija je upravo zbog toga uspostavljena kako bi branila slabije, ovo je civilizacijski doseg jednog društva", dodao je novi splitski gradonačelnik koji se pojavio i kao gost RTL-a Danas izravno iz svog grada.

"Ovo je upravo ono što sam očekivao od Splita i Splićana. Ja im se ovim putem zahvaljujem na otvorenom srcu i dobroj volji. I onima koji su bili u povorci i koji su je pratili, ali i onima koji su bili protiv toga jer su pokazali da Split nije ono što je bio prije dvije godine već da je Split ono što je, u suštini je on jedan topli mediteranski grad".

"Ono što je Split napravio prije dvije godine nešto što nije bilo primjereno njegovim građanima. Danas je to u potpunosti ispravljeno, a ja sam možda upotrijebio teške riječi uspoređujući tu situaciju sa stanjem u konc logorima. Jer se prvo radila segregacija pa diskriminacija, a nakon toga klizite u rasizam, a put prema tome završava u konc logoru", objasnio se Baldasar.

Splitski gradonačelnik smatra da je ovo bio jedan lijepi šareni 'happening' koji se svidio i turistima. te da je njime Split 'izbrendiran' na jedan vrlo pozitivan način.

"LGBT zajednica je tražila gradski prostor, a ja sam im obećao potražiti prostor, ponuditi im ugovor o zakupu, kao bilokojoj drugoj civilnoj udruzi", kazao je za kraj.

Image
Image

SanjaJuras iz "Kontre" je istaknula kako traže od nadležnih državnih institucija spriječavanje referenduma o ljudskim pravima, ali i konkretne korake kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost istospolnim obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji Split pride osiguravalo je nekoliko stotina policajaca iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, ali i okolnih uprava, te 40 redara iz redova organizatora. Sat vremena prije početka parade uži dio grada je nadlijetao policijski helikopter. Iduće godine će se obilježiti 25 godina postojanja LGBT (lezbijki, gay, biseksualaca, transrodnih/transseksualnih osoba) u Hrvatskoj.

Udruga "Urbana desnica", koja se protivi Gay paradi, Splićane je pozvala da za vrijeme održavanja parade provedu vrijeme u šetnji s obitelji na gradskoj plaži Žnjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo