UŽIVO IZ VATIKANA / Bešker za RTL Danas: Crkva sada treba naći novog Petra ovoga doba!

Detalje Papina oproštaja od vjernika u RTL-u Danas uživo iz Vatikana donose urednik Igor Bobić i komentator Inoslav Bešker.

27.2.2013.
19:16
VOYO logo

RTL-ov voditelj i urednik Igor Bobić uživo iz Vatikana prati odlazak pape Benedikta XVI. te prenosi atmosferu pred početak jedne od najneizvjesnijih konklava u Sikstinskoj kapeli, kada vijeće kardinala bira novog poglavara rimokatoličke crkve. U srijedu se iz Vatikana javio zajedno s dopisnikom Jutarnjeg lista iz Rima InoslavomBeškerom.

"Na neki način ovo je pretpremijera spektakla jer moramo priznati da jedan dio ljudi to prati kao da se radi o spektaklu, čak i unutar Crkve. S jedne strane, to će biti, dakako, i dirljiva scena, međutim ona nije tako bolna kao kad papa umre. Crkva se mijenja u hodu, ostajući uvijek ista, a to se vidi i u ovom primjeru", izjavio je dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima te gost RTL-a DanasInoslavBešker.

"Ako se uhvatimo činjenice da se Benedikt XVI. cijelo vrijeme osjećao kao da je u Petrovoj barci zajedno s apostolima, radilo se o trenutku kada nije znao kojim će putem dalje krenuti. Bilo je takvih situacija više, no po njegovim primjerom vidimo da on ima duboko pouzdanje da je Krist uvijek sa svojom Crkvom i da neće dopustiti da ona propadne. To je bio 'lajt motiv' njegovog današnjeg istupa", dodao je Bešker.

"Novi papa trebo bi biti više 'nastavljač puta' nego 'reformator'. Zapravo bismo mogli reći kako je ovaj pontifikat jedna vrsta nastavka pontifikata IvanaPavlaII. Naime, on je koristio tadašnjeg kardinala Ratzingera kao svog teologa, nijednu teološku odluku nije donio bez njega. Na neki način bi se moglo reći da je sadašnji papa nastavio pontifikat kao da još uvijek ima iza leđa blaženog Ivana Pavla II. To je zapravo jedna cjelina koja ide kraju, a Crkva se sada mora okrenuti novom vremenu, odnosno naći novog Petra ovoga doba".

"Benedikt XVI. je danas prilično jasno objasnio kako se ubuduće neće pokazivati u javnosti i držati svoga nasljednika u sjeni. To se događalo do sada u mnogim drugim biskupijama, u Hrvatskoj više puta i nije bilo nikakve sablazni oko toga", zaključio je gost RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo