IZBJEGAO SMRTNU KAZNU / Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi osuđen na 20 godina robije

Image
Foto: BigPictures/PIXSELL

Mursi i ostali vođe Muslimanskog bratstva osuđeni su na zatvorske kazne zbog ubojstava prsovjednika 2012. ispred predsjedničke palače

21.4.2015.
11:07
BigPictures/PIXSELL
VOYO logo

KAIRO - Sud u Kairu u utorak je osudio na 20 godina robije svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija i još 12 lidera Muslimanskog bratstva. Izbjegli su smrtnu kaznu koja im je prijetila.

Mursi i pristaše osuđeni su zbog ubojstva trojice prosvjednika i mučenje nekoliko njih tijekom sukoba ispred predsjedničke palače 5. prosinca 2012. Nemaju pravo tražiti puštanje na slobodu prije isteka čitave kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatskog predsjednika s vlasti je svrgnuo tadašnji vojni zapovjednik, a sadašnji predsjednik Abdel Fatah al-Sisi 3. srpnja 2013. nakon masovnih prosvjeda protiv njegove jednogodišnje vlasti.

Nove vlasti tada su pokrenule operaciju protiv njegovih pristaša u kojoj je više od 1.400 ljudi ubijeno, a tisuće su zatvorene. Stotine su osuđene na smrt na brzim masovnim suđenjima za koje su Ujedinjeni narodi priopćili da su "bez presedana u nedavnoj povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su se također oborile na sekularne i liberalne aktiviste koji su predvodili pobunu 2011. protiv autokrata Mubaraka, Morsijevog prethodnika. Sud je u studenome odbacio optužbe protiv Mubaraka za ubojstvo stotina prosvjednika 2011. Sisijev režim je popularan među Egipćanima, umornim od više od četiri godine političkih nemira, ali skupine za ljudska prava kažu da je njegov režim represivniji od Mubarakovog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo