ubojstva više civila / Bivši pripadnik HVO-a optužen za ratni zločin nad Bošnjacima

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Relota (47), koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Hrvatske, ratni je zločin počinio na području Busovače u središnjoj Bosni postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme ratnih sukoba.

31.10.2014.
11:35
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) JosipaRelote kojega se tereti za ubojstvo više civila bošnjačke nacinalnosti.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom u petak u Sarajevu, Relota (47), koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Hrvatske, ratni je zločin počinio na području Busovače u središnjoj Bosni postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme ratnih sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u siječnju 1993. godine kao pripadnik Vojne policije brigade "Nikola Šubić-Zrinski" HVO-a Busovača, zajedno s još dvojicom bojovnika, došao u kuću jedne osobe bošnjačke nacionalnosti na području Busovače.

Civile koji su se tamo nalazili je uz zlostavljanje podvrgnuo ispitivanju da bi potom u njih pucao iz strojnice, a na kraju je u kuću bacio ručnu granatu. Troje civila pritim je ubio, a jednog teško ozlijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicu protiv Relote treba potvrditi Sud BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo