PUTIN O SJEVERNOJ KOREJI / 'Bude li rata, Černobil će biti priča za malu djecu!'

Image

Sjeverna Koreja povlači se iz jedinog preostalog zajedničkog projekta s Južnom Korejom, a ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog jačanja napetosti na Korejskom poluotoku ocijenivši da bi nuklearni sukob bio puno gori od katastrofe u Černobilu.

8.4.2013.
14:04
VOYO logo

Odluka Sjeverne Koreje da povuče svoje radnike iz industrijskog parka Kaesonga poklapa se sa nagađanjima da bi Pjongjang mogao izvesti neku provokativnu akciju, poput novog nuklearnog pokusa ili testiranje rakete, nakon višetjednih ratobornih prijetnji SAD-u i Južnoj Koreji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da bi sukob na poluotoku mogao izazvati devastaciju mnogo goru od nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću ništa tajiti, zabrinuti smo jačanjem napetosti na Korejskom poluotoku jer smo susjedi", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarkom Angelom Merkel tijekom posjeta Njemačkoj.

"I ako se, ne daj Bože, nešto dogodi, Černobil o kojem svi sve znamo mogao bi biti priča za malu djecu. Postoji li takva prijetnja ili ne? Mislim da postoji....pozivam sve na smirivanje stanja i rješavanje problema koji su već dugi niz godina na pregovaračkom stolu", rekao je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je istodobno u Ženevi da Sjeverna Koreja više ne smije prkositi autoritetu Vijeća sigurnosti i izazivati međunarodnu zajednicu.

"Iskreno se nadam da će u potpunosti poštivati rezolucije Vijeća sigurnosti. Ovo je hitan i ozbiljan poziv međunarodne zajednice, uključujući i mene osobno", istaknuo je Ban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bizarna snimka 'nabrijavanja' sjevernokorejskih vojnika!

Visoki sjevernokorejski dužnosnik, kojeg prenosi službena novinska agencija KCNA, rekao je u ponedjeljak nakon posjete Kaesongu da će vlasti povući sjevernokorejske radnike iz te zone potom odlučiti hoće li ona nastaviti s radom.

"Privremeno ćemo prekinuti operacije u zoni i potom odlučiti hoće li nastaviti s radom ili će se zatvoriti", rekao je Kim Yang Gon, tajnik Centralnog komiteta Radničke partije Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KCNA prenosi da su čelnici Južne Koreje "pokrenuli čitav niz intriga ne bi li našli povod za rat, nakon što su industrijsku zonu Kaesong pretvorili u pozornicu za sukobe".

Seul, nastavlja agencija, pokušava "pretvoriti zonu u izvor rata" protiv Sjeverne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjongjang je prošloga tjedna zabranio ulazak u zonu Južnokorejcima koji su počeli postupno napuštati industrijsku zonu zbog nestašice hrane i sirovina za rad.

Analitičari pretpostavljaju da će Pjongjang ipak dopustiti nastavak rada u Kaesongu u kojem se ostvaruje godišnji promet od dvije milijarde dolara. Tamo 50.000 sjevernokorejskih radnika radi za 123 južnokorejske tvrtke. Osim toga, tamo se godišnje ostvaruje više od 80 milijuna dolara u plaćama koje se isplaćuju sjevernokorejskoj državi prije nego radnicima. Zona je Pjongjangu nužan izvor čvrste valute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 475 južnokorejskih radnika još uvijek se nalazi u Kaesongu. Trinaest tvornica prekinule su rad zbog nedostatka sirovina, pokazuju podaci južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje dviju Koreja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo