NALJUTILI PUTINA / Čečeni preuzeli odgovornost za hidrocentralu

Ruski premijer Vladimir Putin je posjetio razorenu hidrocentralu te najavio da će država preuzeti upravljanje. Poginulo je oko 70 osoba.

21.8.2009.
5:42
VOYO logo

MOSKVA - Čečenski pobunjenici preuzeli su odgovornost za eksploziju u ruskoj hidrocentrali Sajano Šušenskaja u Sibiru. Objavili su da su oni postavili bombu koja je eksplodirala 17. kolovoza i ubila najvjerojatnije oko 70 ljudi.

"Slava Alahu, na 17. kolovoza kroz naše je napore izvršena subverzivna operacija u hidroelektrani Sajano-Sušenskaja. Uspjeli smo staviti protutenkovsku granatu u salu s turbinama, čija je eksplozija izazvala mnogo veću štetu od one kojoj smo se nadali", objavili su na internetskoj stranici Kavkazcenter.com. Rusiji su najavili "ekonomski rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je mjesto nesreće obišao i ruski premijer Vladimir Putin. On je zatražio da se provede nadzor nad svim strateškim poduzećima kako se ovakve nesreće ne bi događale.

Nesreća se prvo pripisivala naglom porastu tlaka vode u jednoj od deset turbina u centrali, koji je uzrokovao "hidraulični udar" i uništio veći dio zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centrala koju su prije 30 godina izgradile sovjetske vlasti u pokrajini Hakasiji, oko 4.300 km istočno od Moskve, najveća je takva centrala u Rusiji i jedna od najmoćnijih u svijetu. Nagađa se da će obnova trajati oko dvije godine.

Broj mrtvih je u međuvremenu porastao na 26, a još se 49 osoba smatra nestalima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 2000 ljudi, spasioca, stručnjaka i zaposlenika, mobilizirano je na obalama rijeke Jenisej, tragajući za nestalima i na uklanjanju ruševina dijela centrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo