STIŽE LEDENA ZIMA / Čeka nas drastičan pad temperatura i novi nanosi snijega!

I dok je Božić ove godine opet bio sunčan, Štefanje su mnoga mjesta dočekala prekrivena bijelim pokrivačem. No, to je tek početak. Od sutra dolazi još hladnija promjena vremena, koja će sniziti temperatue ponegdje i na više od 15 stupnjeva ispod nule, a očekuju se i velike količine snijega.

26.12.2014.
19:00
VOYO logo

Mnogi su danas uživali u snježnim radostima na zagrebačkom Sljemenu. Jutro je osvanulo s 14 centimetara snijega. I skije se već bruse, a Snježna kraljica više nije pod upitnikom.

"Sad sam već polako uvjeren jer prognoze koje dolaze, temperature idu do -15, -17. U subotu i nedjelju bit će oko 30 do pola metra novog snijega. Sljeme se zabijelilo noćas, nismo imali bijeli Božić, ali imamo bijelo Štefanje", rekao je IgorŽiljak, voditelj skijališta.

Na Sljemenu je palo najviše snijega. Zavižan bilježi 8 centimetara, Delnice 4 i Ogulin 2 centimetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalmaciju i zaleđe propuhala je bura s više od 160 kilometara na sat, a loše su prošli vozači jer je do podne bila zatvorena autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja. Nije se vozilo niti preko Paškog mosta, a cesta Maslenica - Zaton obrovački zatvorena je cijeli dan.

More se ozbiljno zapjenilo, pa nije vozio trakjekt Sumartin - Makarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperature su se svugdje kretale uglavnom oko nule. Grijanje će trebati pojačati jer idućeg tjedna stiže ciča zima i debeli minusi.

"Prije svega nas očekuju velike količine snijega, temperatura u unutrašnjosti -10, u Gorskom kotaru i -15. U Dalmaciji postoji mogućnost takovzanih ledenih dana", rekla je meteorologinja RTL-a TeaBlažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sljeme, snijeg



Stiže ledeni val

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda prijepodne će u većini krajeva prevladavati oblačno, u Slavoniji povremeno uz kišu i snijeg, u gorju snijeg, a na Jadranu kišu, ali je u Dalmaciji ponegdje moguće i malo snijega nošenog burom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se nakon oblačnog jutra očekuje razvedravanje, a na Sljemenu je, inače, palo 14 centimetara snijega.

Od sredine dana sa zapada se očekuje postupno razvedravanje. Vjetar će biti većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren i jak sjeverozapadni. Na Jadranu jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima postupno će slabiti, na sjevernom Jadranu već sredinom dana. Temperatura zraka u unutrašnjosti će biti između 0 i 6, na sjevernom Jadranu od 5 do 10, a u Dalmaciji od 9 do 13 C.st.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu se očekuje djelomice sunčano vrijeme, na Jadranu s olujnim jugom. U nedjelju će biti oblačno sa snijegom u unutrašnjosti uz stvaranje snježnog pokrivača. Na Jadranu kiša i pljuskovi, a mjestimice može biti i snjega nošenog burom. U ponedjeljak postupno smirivanje i djelomično razvedravanje. Postupno sve hladnije.

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Gorski kotar, snijeg

Najhladnije razdoblje u 2014. godini

Nedjelja nam donosi pravu snježnu oluju. Najviše snijega, prema materijalima dostupnim u trenutku pisanja prognoze, past će u noći i prijepodne u Lici, Gorskom kotaru i središnjim predjelima, prognozira Crometeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorju mjestimice više od pola metra, a u nizinama možda i preko 30 centimetara, osobito na karlovačkom području. Očekuje se snježna mećava uz jak i olujan istočni, zatim tijekom nedjeljnog jutra sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne sjeverni uz slabljenje snijega. Temperatura zraka cijeli dan od -5 do 0 stupnjeva, u gorju i do -10 Celzijevih stupnjeva. U noći na ponedjeljak razvedravanje sa sjeverozapada uz slabljenje vjetra.

Od ponedjeljka do Nove godine očekuje nas najhladnije razdoblje u 2014. godini. Čak će uz obalu temperature zraka noću ponegdje padati ispod -5 stupnjeva, a nije isključena mogućnost da se ponegdje padnu apsolutni minimumi za mjesec prosinac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo