DRŽAVNI UDAR / Chavez toplo dočekao Zelayu

Nakon što je vojska uhitila predsjednika Manuela Zelayu, novim šefom države imenovan je predsjednik kongresa Roberto Micheletti.

29.6.2009.
6:07
VOYO logo

TEGUCIGALPA - Predsjednik honduraškog kongresa Roberto Micheletti imenovan je u nedjelju novim šefom države, nakon što je vojska uhitila predsjednika Manuela Zelayu i protjerala ga u Kostariku.

Zelaya je u nedjelju ujutro svrgnut vojnim udarom jer je ustrajao na održavanju referenduma o ustavnim promjenama koje bi mu omogućile još jedan mandat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udar je izvelo najmanje 200 do zuba naoružanih vojnika koji su u zoru upali u predsjedničku rezidenciju. Predsjednika su zatekli u krevetu, u pidžami, a probudilo ga je zveckanje oružja i pucnjava. Naime, njegovi čuvari pokušali su se oduprijeti vojnicima, ali su svladani u roku od pola sata.

Osim Zelaye, vojska je uhitila još najmanje osam njegovih ministara. Potom je priopćila da će Honduras održati predsjedničke izbore kao što je i planirano, 29. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrgnuti honduraški predsjednik za to se vrijeme u Kostariki ukrcavao na avion, kojeg mu je poslao njegov prijatelj, predsjednik Venezuele Hugo Chavez, te je otputovao u Nikaragvu. Tamo su ga dočekali njegovi saveznici, socijalistički predsjednici zemalja Južne Amerike, ali se Zelaya najviše razveselio Chavezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo