NASILJE NAD ŽENAMA / Apsurdi u srpskom pravosuđu: Manja kazna za ubojicu jer je bio zaljubljen i pijan

Image
Foto: RTL

Sudovi često olako prihvaćaju olakšavajuće okolnosti – pijanstvo, kajanje, mladost, starost, pa i nezaposlenost

27.11.2019.
15:22
RTL
VOYO logo

Zaljubljenost može biti olakšavajuća okolnost za ubojicu samo ako je dovela optuženog u stanje jakog afekta i smanjene uračunjivosti u trenutku izvršenja zločina, a to je stvar subjektivne procjene suda - tako psihijatrija gleda na sudsku presudu kojom je beogradski odvjetnik 69-godišnji Dragiša Kecojević osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva bivše partnerice 54-godišnje Vladanke Vučeljić.

''Smatramo da se ovom kaznom postiže svrha kažnjavanja. Olakšavajuća okolnost su vaše godine, to što niste osuđivani, ali i to što ste bili zaljubljeni u nju”, rekao je u obrazloženju presude sudac Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev, prenosi Politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojstvo se dogodilo 10. veljače 2018. godine u ulazu zgrade u Novom Beogradu, o čemu postoji i snimka sigurnosnih kamera. Optuženi je nosio pištolj bez dozvole pa mu je sud prošle nedjelje izrekao jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, ali ga je istovremeno pustio iz pritvora do pravomoćnosti presude, što je izuzetno uznemirilo kćer ubijene žene i njene prijatelje.

Optuženi je na suđenju pokušao opravdati zločin rekavši da je bio očajan jer je patio za ženom koja ga je ostavila, da je zapravo htio izvršiti samoubojstvo pred njom. Ipak, cijeli šaržer je ispalio u nju. ''Ne znam koliko puta sam pucao. Vjerojatno sam ispalio svu municiju”, izjavio je na suđenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovakve i slične slučajeve odvjetnici kažu da je to 'zločin iz strasti'. Veliki broj hitaca iz vatrenog oružja ili čak više desetina uboda nožem karakteristični su za ubojstva iza kojih stoje različiti problemi u partnerskim odnosima.

Emotivno stanje optuženog često je odlučujuće za odluku suda o visini kazne, a pokazalo se da od toga u mnogim slučajevima ovisi i da li će jedno ubojstvo biti kvalificirano kao 'teško' ili kao 'obično'. Za prvo, zakon prijeti kaznom do 40, za drugo do 15 godina zatvora. Tužiteljstvo je odvjetnika teretilo za 'teško' ubojstvo, ali je sud procijenio da je riječ o 'običnom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom studenog Prizivni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda u Pančevu, kojom je Siniša Radovančev osuđen na 12 i pol godina zatvora, za 'obično' ubojstvo svoje nevjenčane supruge. Iako su na strani okrivljenog bile i otežavajuće okolnosti – da je pred jedanaestogodišnjom kćerkom i novorođenom bebom zario nož u srce ženi koja je mesec dana prije toga rodila, sud je uvažio i olakšavajuće okolnosti. Psihijatri su ocijenili da je u kritičnim trenucima postojao veliki doprinos žrtve koja je optuženog vrijeđala i psovala, zbog čega su kod njega bili ispoljeni jaki afekti srdžbe i bijesa, a uz to je bio u stanju 'običnog pijanstva lakog stupnja'.

''Utjecaj alkohola i narkotika uvijek se gleda kao uzrok smanjene uračunljivosti, ali ne i kao posebna olakšavajuća okolnost. Teško pijanstvo dovodi do takozvane bitno smanjene uračunljivosti, ili čak do neuračunljivosti, isto kao i stanje privremene ili trajne duševne bolesti ili poremećenosti. U takvim slučajevima kaže se da je bolest potpuno savladala čovjeka, pa se ne izriče kazna zatvora nego mjera obaveznog liječenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa, u trajanju koje nije unaprijed određeno, što znači da može biti i duže nego kazna zatvora'', objasnio je za Politiku primarijus doktor Zoran Đurić, sudski vještak neuropsihijatar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jak afekt u momentu zločina spriječava izvršitelja da racionalno razmišlja i da sagleda cjelokupnu sliku onoga što se događa. Takav nalaz sudskih vještaka, smatra on, daje slobodu sucima da ocijene stupanj uračunljivosti optuženog i odmjere kaznu na osnovu svih okolnosti slučaja.

''Zaljubljenost je vrlo klizava stvar. Pretpostavljam da okrivljeni u ovom slučaju nije vještačen kao duševni bolesnik nego kao čovjek koji je bio u jakom afektu. Je li zaljubljenost mogla biti uzeta kao olakšavajuća okolnost, stvar je slobodne ocjene suda, a to često ovisi i od sudskog vijeća'', navodi Đurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravnici su više puta ukazivali na to da sudovi često olako uzimaju neke okolnosti kao olakšavajuće, pa su u praksi zabilježeni i slučajevi da se optuženom za ubojstvo roditelja progleda kroz prste zato što je 'ostao siroče'. Branitlji su u svojim završnim riječima uspjeli reći da je optuženi 'ostao udovac s djecom'  i da se 'iskreno kaje' zbog toga što je ubio suprugu. Za tuču u kafiću i teške povrede navodili su da je optuženi 'obiteljski čovjek' samo zbog toga što je oženjen i ima djecu. Nekada se blaža kazna traži zato što je okrivljeni mlad, a nekada zato što je star.

Ima i slučajeva u Srbiji da je optuženima za primanje mita uzeta kao olakšavajuća okolnost 'nezaposlenost' odnosno činjenica da su ostali bez posla upravo zbog toga što su okrivljeni za korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo