Je li ovo najbrže riješen skandal? / Bebe u ranama zgrozile Hrvatsku: Majka i bolnica na istoj strani i time jednoj ženi 'pljunule' u usta

Image
Foto: PIXSELL, Vijesti.hr, Facebook

'Da nije bilo medijske hajke ništa se nebi promijenilo! Od toga dana bebe su čiste i zbrinute'

30.1.2019.
13:00
PIXSELL, Vijesti.hr, Facebook
VOYO logo

Velika se hajka posljednjih dana digla oko dvije petomjesečne bebice koje su hospitalizirane u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević'. Objava popraćena fotografijama koje su zgrozile javnost, brzinom munje se širila Facebookom, a potom i medijima.

Naime, petomjesečni blizanci su u bolnici završili zbog gripe, a u bolnici su u međuvremenu dobili rotavirus. Na fotografijama koje su obišle ne samo Hrvatsku, već i regiju, vidi se kako bebice na guzama imaju žive rane na guzama, kako su im pelene prljave i nepromijenjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to uz odobrenje majke, na Facebooku objavila Morena Kotar želeći pomoći djeci. Nakon što su se mediji digli na noge, u ekspresnom roku je u bolnicu Ministarstvo zdravlja poslalo inspekciju koja je, pak, u ekspresnom roku obavila zadatak, a potom u ekspresnom roku poslala izvješće u kojem se navodi kako je: 'Nakon razmatranja medicinske dokumentacije i tijeka liječenja, zaključeno je kako su primijenjeni postupci liječenja bili primjereni dijagnozama i stanju djece. Utvrđeno je kako nije bilo propusta u liječenju malih bolesnika.'

Mir, mir, mir, nitko nije kriv

I dok je majka u međuvremenu najavljivala i možebitnu tužbu protiv bolnice zbog neadekvatne skrbi njezine djece, već idući dan je pozvana na sastanak u bolnicu na kojem je, između ostalih, bila prisutna i ravnateljica klinke te glavna sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da su bebice u međuvremenu presvučene i da su bile u znatno boljem stanju, majka i ravnateljica su izašle pred novinare zadovoljne ishodom situacije. Stisak ruke i osmijeh je sam po sebi bio dovoljna poruka, a kada se pridoda da je do raspleta situacije doveo i zaključak prema kojem je 'došlo do pogreške u komunikaciji' bilo je za očekivati da će za cijelu situaciju biti krivi mediji, netko drugi ili treći... Po staroj narodnoj - tresla se brda rodio se miš. Ili, kako bi to rekli Dalmatinci -budi dobar, izij gov*o.

Ne čudi stoga, što su svi oni koji su majci davali podršku ostali razočarani, pa su čak i dosta neprimjerenih komentara na njezin račun uputili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam vidjela da su moja djeca idući dan u puno boljem stanju i to mi je bilo najvažnije. Ja se na sastanku nikome nisam ispričala zato što je sve izašlo u javnost već zato što je osoblje dobivalo prijeteće poruke od drugih, a na što ja nisam mogla utjecati. Oni su se samnom na tom razgovaru ponijeli kao ljudi, a glavna sestra je i plakala. Sada me javnost optužuje da sam primila mito, da su me ucijenili... To nije istina. U ovoj situaciji sam jedino ja sad ostala pos*ana", kazala je za Vijesti.hr majka blizanaca plačući.

Naravno, prema njezinim riječima, za to su krivi mediji koji su pogrešno 'izrezivali' njezine izjave i izvlačili riječi iz konteksta. Zanimljivo je i kako se na sastanku 'ljudski razgovaralo' jer su tada već bili uključeni i ti mediji dočim je dan ranije, barem kako ona tvrdi, bio sporan i grub odgovor sestre koja joj je kazala 'kako ona ne može njezinoj djeci svakih pet minuta mijenjati pelene'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, u slučaj se umiješala i policija

Nakon sastanka u Klinici, majka je morala i na obavijesni razgovor u policiju. Ondje su je, kako nam je rekla u telefonskom razgovoru, ispitivali o stanju u bolnici, zašto je sve to dala u javnost, misli li tužiti bolnicu, o prijetnjama...

Naravno, namjera im je zvati i ženu koja je, u želji da pomogne majci i bebicama, uz majčino odobrenje sve objavila na Facebooku. Njezino je mišljenje kako je majka naposlijetku sama sebi, ali i njoj, pljunula u usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjek ću stati na stranu nemoćnih. Bila to djeca, stariji ili životinje! I iskreno nije me briga tko će što misliti o meni! Da se mene pitalo i da je mama odlučila ići dalje, stala bih rame uz rame s njom kao što sam stala i tada", kazala nam je Morena Kotar.

Njezino je mišljenje da su upravo mediji pomogli da se o blizancima povede potrebna medicinska briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo medijske hajke ništa se ne bi promijenilo! Od toga dana pa dalje, bebe su čiste i zbrinute. Kao što sam već napomenula, da se mene pita ne bi stalo na tome. Ali ja ne mogu bez mame voditi tuđu bitku", ustrajna je Morena.

A što se bolnica, liječnika i medicinskih sestara tiče...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakome tko živi u ovoj zemlji i barem jednom je u mjesec dana pogledao vijesti ili, ne daj Bože, otišao na liječnički pregled, a da ne govorimo o težim bolesnicima koji ostaju na liječenju u tim i takvim ustanovama, jasno je da zdravstveni sustav 'curi' na sve strane. I to jednako prema pacijentima kao i zaposlenima u tim i takvim ustanovama.

Od bolnica koje nemaju niti osnovne uvjete za smještaj pacijenata, niti za liječenje pacijenata, pa sve do medicinara kojih kronično nedostaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama činjenica da su te bebice imale na ručicama role toalet papira kako iz ručica ne bi izvadili infuziju, dovoljno govori kakav nam je zdravstveni sustav, ali i snalažljivost tih medicinskih sestara iako je velika većina onih koji su se upravo nad tim rolama sablažnjivali. Kada bi se malo bolje razmislilo, trebalo bi sestre pohvaliti za dosjetljivost ma koliko to šokantno izgledalo na malenim dječjim ručicama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo