zatvorski dani / Daruvarac se privikava na život u zatvoru: Druži se sa Zadranima, a novac mu šalje prijatelj

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kakve uvjete ima zatvorenik koji je cijeloj javnost već postao simbol nasilja nad ženama Darko Kovačević Daruvarac

28.10.2019.
17:20
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Darko Kovačević zvani Daruvarac (31) poznat je hrvatskoj javnosti po tome što je 13. lipnja prošle godine u zadarskom kafiću brutalno pretukao 18-godišnju djevojku zbog čega izdržava petogodišnju kaznu u zatvoru u Glini.

Druži se s osuđenicima iz Zadra

Kakve zatvorske uvjete ima doznaje Jutarnji list. Ljudi poput njega, koji već imaju zatvorskog iskustva, lako je prilagođavaju. On je jedan od 50-ak zatvorenika na tzv. “starom” dijelu glinske kaznionice koja za razliku od dijela koji je preuređen nema komfor poput podnog grijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, na raspolaganju mu je teretana i redovito vježba. Druži se uglavnom s osuđenicima koji su u ovu kaznionicu poslani iz Zadra i okolice. Novac mu uplaćuje prijatelj, ali ne prima posjete. Nema nikakvih zahtjeva, u ophođenju sa zatvorskim osobljem je korektan i drži se pravila.

Ostale su mi još tri godine i pet mjeseci

Jedno od prava koje on, ali i ostali zatvorenici imaju jesu i šetnje u krugu kaznionice. Ona je osnovana 902. godine, u doba Austro-Ugarske Monarhije pod nazivom Kraljevsko zemaljsko popravilište. Kovačević je nakon kraćeg vremena provedenog u dijagnostici zatvora u Remetincu, u koji se javio na izdržavanje kazne 12. kolovoza ove godine, upućen na izdržavanje kazne u Glinu. Kaznionica je zatvorenog tipa, ali ima i poluotvoreni odjel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Kovačević u zatvoru bi trebao ostati još tri godine i pet mjeseci, ali nakon polovice odslužene kazne može tražiti prijevremeni otpust. Nakon nekoliko odgoda na suđenju, a prije nego što je donesena presuda, Kovačević je pušten iz pritvora u kojemu je proveo šest mjeseci. Nakon toga, Kovačević je na suđenja dolazio sa slobode, no ubrzo je osuđen na maksimalnih pet godina zatvora, određen mu je obvezni pritvor i vraćen je iza rešetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo