NESMOTRENO PONAŠANJE / Djeca u Đakovu zapalila vatru pa skakala preko nje: 'Ostala sam bez riječi kad sam vidjela kakvu opasnu igru vode'

Image
Foto: Pixsell

'Vatra koju kontroliraju djeca svakako nije dobar sluga nego je loš gospodar', komentirao je zapovjednik DVD-a

18.1.2022.
21:07
Pixsell
VOYO logo

U opasnu igru upustili su se dječaci mlađe i starije osnovnoškolske dobi u Đakovu. Naložili su vatru i kada je vatra već bila visine metar i pol do dva, počeli su je preskakivati. 

Nije poznato od čega su ju naložili, no stanari okolnih stambenih zgrada požalili su se na jak dim, kao i galamu, ostavši bez riječi na prizore dječačkog preskakanja vatre, piše Glas Slavonije. Vatru su djeca naložila između starog i novog igrališta na bivšem Partizanu, sada Hrvatskom sokolu, kod sprava za fitness na otvorenome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na balkon me potjerala galama i jaka svjetlost. Ostala sam bez riječi kakvu opasnu igru vode ta djeca. Doslovce su se igrali vatrom, preskačući je, ugrožavajući tako sebe, kao i okolinu, jer je ovaj prostor okružen stambenim objektima. Kada im je to dosadilo, nogama su gazili žar, otišavši i samo je polovično ugasivši'', ispričala je Đakovčanka koja je sve pratila s balkona. 

Image
PU SPLITSKO-DALMATINSKA /

Imaju osumnjičenog za spaljenih 120 hektara borove šume, makije pod orkanskom burom što je gasilo 130 vatrogasaca

Image
PU SPLITSKO-DALMATINSKA /

Imaju osumnjičenog za spaljenih 120 hektara borove šume, makije pod orkanskom burom što je gasilo 130 vatrogasaca

''To nije prvi put da se skupljaju na Partizanu i rade svašta'', dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Opasna je igra u pitanju. Vatra je dobar sluga i loš gospodar. Vatra koju kontroliraju djeca svakako nije dobar sluga nego je loš gospodar'', kazao je zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen.

Koji upozorava i na štetnost od dima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ona je višestruka. Nekoliko udaha gustog dima može dovesti do nesvjesnog stanja, pa i smrti. Jer dim je pun ugljičnog monoksida, kao krvnog otrova. U pitanju je jedna velika nesmotrenost. S aspekta vatrogasne djelatnosti i zaštite od požara, zabrana spaljivanja na otvorenome vrijedi do 30. rujna, no ovaj slučaj više je slučaj za odluku o komunalnom redu i policiju'', rekao je Klemen.

Zapovjednik DVD-a tvrdi kako DVD nije dobio dojavu o vatri na otvorenome, a nije ju dobila ni policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Policijska postaja Đakovo nema prijavljenih niti evidentiranih događaja iz vašeg upita, odgovaraju iz PU osječko-baranjske. Ističu, za svaki pojedinačan događaj nužno je policijskim izvidima utvrditi činjenice koje su jedine meritorne za donošenje odluke o pokretanju prekršajnog ili kaznenog postupka protiv odgovornih osoba. Za maloljetnike dobna je granica 14 godina. U slučaju da su djeca, ili stariji maloljetnici, počinitelji prekršaja ili kaznenih djela, u daljnje izvide uključuju se specijalizirani policijski službenici za rad s djecom i maloljetnicima, gdje se o postupanju osim nadležnog prekršajnog suda i državnog odvjetništva, izvješćuje i nadležni Centar za socijalnu skrb.Kroz suradnju s njim (školom i prema potrebi drugim pravnim osobama), provode se dodatni izvidi i utvrđuje eventualna odgovornost roditelja, a koja zavisno od utvrđenog može rezultirati i kaznenom prijavom zbog grubog zanemarivanja skrbi i odgoja djece te u konačnici i do izdvajanja djece iz obitelji'', poručuju iz PU-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo