Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
što prije to bolje

Donosimo odgovore na najčešća pitanja vezana za nestanak osobe: Što učiniti? Moram li čekati 24 sata da prijavim policiji?

Najbolje je da nestanak policiji prijavite što prije, odnosno čim posumnjate u nečiji nestanak. Zapamtite da se 'svježi' trag lakše slijedi

Image

Policija, ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Sanja Petrović/ 4.1.2022. u 16:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Već peti dan traje opsežna potraga za mladim Splićaninom Matejem Perišem u Beogradu. Njemu se, naime, gubi svaki trag u rano jutro 31. prosinca. Prijatelji koji su se s njim zabavljali u klubu Gotik u Beogradu kažu da ga nakon 2.30 sati više nisu vidjeli. Nestanak su policiji prijavili idući dan u 18 sati što je izazvalo brojne polemike odnosno postavljala su se pitanja zašto su toliko čekali.

Potaknuti cijelom ovom teškom situacijom otkrivamo neke od najčešćih dvojbi, mitova, pitanja, ali i odgovora na njih kada su u pitanju nestale osobe.

Image
Najstarija prijava u evidenciji

Zagrebačka policija traga za ženom starom 127 godina, bez zuba, plavih očiju i sijede kose

Image
Najstarija prijava u evidenciji

Zagrebačka policija traga za ženom starom 127 godina, bez zuba, plavih očiju i sijede kose

Naime, nestala osoba je ona osoba čiji se nestanak prijavi policiji. Svaka osoba može prijaviti nečiji nestanak ukoliko postoji opravdana opasnost da se toj osobi nešto dogodilo ili ukoliko postoji zabrinutost za život i zdravlje te osobe. Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, kada s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno, sve u ovo definicije za nestale osobe koje definiraju domaći zakoni. 

Mit: Policija će tragati za nestalom osobom tek nakon što prođe 24 sata od nestanka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Činjenica: Da biste prijavili nestanak osobe, ne trebate čekati da prođe 24 sata od njezina nestanka. Najbolje je da nestanak policiji prijavite što prije, odnosno čim posumnjate u nečiji nestanak. Zapamtite da se "svježi" trag lakše slijedi.

Mit: Nestala osoba je uvijek žrtva kaznenog djela

Upravo se čita

Image
odlučio je 'ganjati pravdu'

'Došao sam na glasovanje i krenuo se potpisati, kad ono - na popisu moj pokojni djed Dragutin...'

Činjenica: Može se raditi o protupravnom oduzimanju slobode ili o otmici kao kaznenom djelu. Međutim razlozi nestanka određene osobe mogu biti duševno oboljenje, ekonomski razlozi, društveni problemi, bijeg pred zakonom ili izbjegavanje preuzimanja drugih odgovornosti.

Mit: Kada nestane nečije dijete znači da ga roditelji maltretiraju i zlostavljaju

Činjenica: Odrastanje općenito, posebice u dječjoj i adolescentnoj dobi nije jednostavno. Izostanak kvalitetne komunikacije između roditelja i djece još uvijek ne znači da se radi o zlostavljanju ili 'promašenom' roditeljstvu, već je to ozbiljan znak da treba promijeniti pristup discipliniranju djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji pričuMit: Što ako netko prijavi moj nestanak, a ja sam na godišnjem odmoru u inozemstvu?

Činjenica: Prilikom prelaska državne granice policijski će službenici provjerom u Informacijskom sustavu MUP-a uočiti da je za vama raspisana potraga kao za nestalom osobom te će s vama obaviti razgovor. Ne snosite nikakve pravne posljedice niti će vas itko nepotrebno zadržavati.  Nemojte zamjerati osobi koja se brinula za vas i ne znajući gdje se nalazite prijavila nestanak.

Mit: Hrvatska policija ne traži strane državljane

Činjenica: Policija će tragati za svakom osobom čiji se nestanak prijavi. U slučaju prijave nestanka stranog državljanina u Republici Hrvatskoj, policija će poduzimati sve mjere i radnje u cilju pronalaska takve osobe. Kod pronalaska nestale osobe stranog državljanina, policija će sukladno čl. 75. Bečke konvencije o istom obavijestiti Diplomatsko konzularno predstavništvo zemlje iz koje potječe kao i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mit: Moje dijete se nije javilo dva dana, vjerojatno je kasno za prijavu

Činjenica: Nestanak osobe možete prijaviti bez obzira na vremenski odmak, ali imajte na umu da se „svježi“ trag lakše slijedi. Razmislite i s policijskim službenicima podijelite korisne podatke koju mogu pomoći u traganju za nestalom osobom.  

Više pitanja i odgovora pročitajte na portalu Nestali.hr.

Sanja Petrović/ 4.1.2022. u 16:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nalaz očevida

Ipak nije došlo do eksplozije u Trnskom. Otkriven uzrok požara u Zagrebu u kojem je poginuo muškarac

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba