rekonstrukcija nesreće / Doznajemo: Vozač BMW-a se dva dana prije nesreće vratio s liječenja, zašto su ga pustili na slobodu?

Odlične vijesti stižu s Rebra i iz bolnice Dubrava: Cijela obitelj stradala u nesreći je izvan životne opasnosti

13.7.2019.
18:54
VOYO logo

Vozač koji se na naplatnim Kućicama Sv. Helena, pri brzini od 150 kilometara na sat bez kočenja, zabio u dva automobila i pritom teško ozlijedio troje ljudi -  i dalje je na slobodi! Prema najavama iz policije - vozač će biti kazneno prijavljen, no još se utvrđuju sve okolnosti - među ostalim čeka se i nalaz vozačeve krvi i urina.

Osobe iz krugova bliskih njemu tvrde kako se dva dana prije vratio s liječenja, a jedan je vozač njegovu obijesnu vožnju tik prije nesreće snimio i mobitelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo da i nije kočio! Sa 150 kilometara na sat, u automobilu teškom tonu i pol, zabio se u automobile koji su čekali na naplatnim kućicama Sv. Helena. Vozač Audija hvata se za glavu, radnica na naplati u šoku istrčava iz kućice. Ovakva nesreća u kojoj vozač nije niti pokušao spriječiti sudar, ni kočiti, ni skrenuti - sablaznila je javnost. Dok su žrtve u bolnici, počinitelj je na slobodi. 

"Za svaku prometnu nesreću posebno se utvrđuju sve okolnosti tako da i u ovoj prometnoj, teškoj nesreći policija poduzima sve radnje i prijavit će sigurno počinitelja", kaže Nikola Milina, glavni ravnatelj Policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija čeka nalaze krvi i urina te izvješća teleoperatera

Iz policije neslužbeno doznajemo - da je u nesreći bilo smrtno stradalih, počinitelj bi bio odmah pritvoren. Baš kao u ova dva slučaja: u zagrebačkoj Ilici i na odmorištu kod Novske kad je vozač priveden u lisicama! 

Policija čeka nalaze krvi i urina te izvješća teleoperatera o eventualnom telefoniranju vozača kao i izvješće o vozačevu zdravstvenom stanju. Jedan od vozača koji se prije nezgode zatekao na istoj cesti snimio je video jer je, kaže, umalo i sam nastradao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U teškoj prometnoj nesreći na naplatnim kućicama sudjelovala tri vozila

Image

U teškoj prometnoj nesreći na naplatnim kućicama sudjelovala tri vozila

Tvrdi da ga je vozač promašio za nekoliko centimetara te je nakon toga odlučio snimiti njegovo vrludanje po cesti.

U Čakovcu, odakle je počinitelj, tvrde - u utorak je stigao s liječenja na Rabu gdje je bio zbog ovisnosti o drogi GHB, popularno zvanoj i droga za silovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam dolazak pred naplatne kućice dokazuje da on perciptivno nije bio uopće urednog stanja svijesti, da osoba uopće nije vidjela realitet, moram zakočiti jer su ispred mene naplatne kućice. Dakle, osoba je bila pomućena stanja svijesti gotovo sigurno", ističe Slavko Sakoman, stručnjak za liječenje ovisnika.

Iz bolnice nisu željeli ni potvrditi ni negirati navode da se vozač liječio kod njih zbog Zakona o zaštiti podataka i povjerljivog odnosa liječnik-pacijent. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GHB je droga bez boje i mirisa, najčešće u tekućem stanju. 

"Na početku djeluje u smislu stimulacije, određene nabrijanosti, euforije. Još ako je stavio neku glazbicu, on je mogao osjećati se vrlo lagodno pod utjecajem te kemije, ali u jednom trenutku ga je to prebacilo i dogodila se ta teška tragedija", kaže Sakoman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je nevjerojatno da u ovakvoj nesreći ima preživjelih, ali odlične vijesti stižu s Rebra i iz bolnice Dubrava. Cijela obitelj je izvan životne opasnosti. Neslužbeno doznajemo da svi samostalno dišu. Otac ima ozljede prsnog koša, a dječaku je sinoć operirana natkoljenična kost. Majka ima ozljede mozga i prsnog koša, ali je stabilno. Jedino što želi je vidjeti svoje dijete

Bivši šef Odjela prometne policije za RTL: 'Vozač BMW-a je možda doživio mentalnu blokadu'

O ovoj teškoj nesreći, činjenici da vozač kaznenu prijavu čeka na slobodi bez mjera opreza, ali i o postroženom zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, u RTL-u Danas smo razgovarali s Rajkom Horvatom, bivšim šefom Odjela prometne policije, a danas voditeljom Katedre za tehniku cestovnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije klasična nesreća. Ovakav slučaj nije zabilježen, a ako je, onda rijetko.
Što je pošlo po zlu? Vozač je možda doživio mentalnu blokadu. Ona se može dogoditi jer je bio umoran ili je primao informaciju zbog koje nije primio informacije vani", kazao je Horvat.

"Ako je telefonirao, moguće je da je tada primao informaciju koja je blokirala sve ono što se događa oko njega", dodao je naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač kaznenu prijavu čeka na slobodi bez mjera opreza - policija ga je morala pustiti do rezultata nalaza krvi jer nitko nije poginuo, iako su 3 osobe teško ozlijeđene.

"Policija s tim nema ništa. Vjerojatno je istražni sudac, odnosno državni odvjetnik procijenio da nema razloga za zadržavanje. Zakonska mjera je jasna, tu nema dvojbe je li nešto trebalo ili nije. Oni koji su to odlučili, znaju zašto su tako odlučili", rekao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svaku zakonsku mjeru koja vodi ka povećanju sigurnosti kaže da je dobra.

"Bitno je da se one provode", jasno će i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kao Fakultet prometnih znanosti smo sudjelovali u istraživanju u kojem smo ustanovili da više od 90 posto tijekom vožnje upotrebljava mobitel. 55 posto vozača je rekla da ne bi koristilo mobitel u vožnju da su veće kazne", rekao je Rajko Horvat.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo