Dragan Kovačević ubrzo bi mogao izaći iz Remetinca: Hoće li se aferom Janaf baviti europsko tužiteljstvo?

Do kraja tjedna USKOK bi, kako doznajemo, mogao ispitati sve svjedoke u aferi Janaf

20.5.2021.
19:08
VOYO logo

Do kraja tjedna USKOK bi, kako doznajemo, mogao ispitati sve svjedoke u aferi Janaf. A to znači da bi Dragan Kovačević, koji je već drugi put u Remetincu, mogao i na slobodu. 

Dok tužitelji USKOK-a raspetljavaju sve krakove afere, jednim dijelom bi se mogao pozabaviti i europski ured javnog tužitelja, čije se hrvatsko predstavništvo uskoro otvara, što je gostujući u RTL-u sinoć otkrila prva žena iz Hrvatske na čelu tog ureda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trinaesti dan iza rešetaka. Dragan Kovačević u Remetincu čeka da USKOK ispita sve svjedoke - kako bi mogao na slobodu. Vijest da dio istrage možda preuzme europsko tužiteljstvo - do obrane nije došla.

"Mi nikakav trag nekakvog takvog postupanja nemamo u dva postupka koja trenutno teku. Dakle, niti se spominje porijeklo novca. Dakle, ništa se ne događa, što bi davalo nekakve znakove promjena", kazao je odvjetnik Dragana Kovačevića Ivo Farčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janaf: Nismo koristili novac iz EU fondova

I iz Janafa jutros tek kratak odgovor. "Vezano uz vaš upit ističemo kako JANAF d.d. nije korisnih financijskih sredstava koja su na raspolaganju za projekte kroz fondove Europske unije", odgovorili su iz Janafa

Europsko tužiteljstvo, kako doznajemo, moglo bi preuzeti onaj dio koji se odnosi na moguću zlouporabu sredstava iz fondova EU. Točnije, mita koja su dana, po sumnjama, za dobivanje poslova. A to se ne odnosi na Dragana Kovačevića.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li to veze s tada aktualnim uhićenim gradonačelnicima Barišićem i Grgićem, nitko ne želi spekulirati. USKOK Grgića tereti da je Kreši Peteku sredio posao u Novoj Gradišci.

"On se tereti za pokušaj, a taj pokušaj je na nivou sto tisuća kuna. Novaca nema. E sad je to jedinstvena optužnica, zanimljiva je to situacija u odnosu na promjenu ovlaštenog tužitelja. Da li će se razdvajati predmet, da li će ostati jedinstven, to ja ne mogu prejudicirati", kazao je odvjetnik Vinka Grgića Zoran Mataić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EUROPSKA TUŽITELJICA /

Tamara Laptoš u RTL-u Danas: 'Ured je već detektirao 20-ak predmeta. Radit ćemo s našom policijom i Poreznim USKOK-om'

Image
EUROPSKA TUŽITELJICA /

Tamara Laptoš u RTL-u Danas: 'Ured je već detektirao 20-ak predmeta. Radit ćemo s našom policijom i Poreznim USKOK-om'

Svaka država EU ima dva tužitelja

Ono što je sigurno - svaka država članica Europske unije mora imati svoja dva tužitelja. U Hrvatskoj je to Sani Ljubičić iz Državnog odvjetništva i Tomislav Kamber iz USKOK-a, koji je inače glavni tužitelj za aferu Janaf.  

"I oni će raditi u uredu europskog tužitelja u EH. Radit će na ovim predmetima. Međutim sukladno sporazumu europske tužiteljice i glavne državne odvjetnice RH oboje će nastaviti raditi na određenim predmetima i u određeno vrijeme kao nacionalni tužitelji", kazala je hrvatska tužiteljica EPPO-a Tamara Laptoš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim dijela afere Janaf, pod novi ured spadat će sve istrage u kojima je oštećena Europska unija - od pronevjera i zlouporaba do  prekogranične kružne prijevare PDV-a sa štetom većom od 10 milijuna eura i zločinačkih udruženja. Zanimljivo, u aferi Janaf - među osumnjičenima je i voditeljica odjela za EU projekte u Vodopskrbi. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo