ispovijest optuženog kirurga / Ovo je druga strana priče o seksualnom skandalu u riječkom KBC-u

Image
Foto: Thinkstock

Krajem siječnja seksualni skandal potresao je riječki KBC i Medicinski fakultet kada je mlada kirurginja optužila dvojicu kolega za seksualno zlostavljanje

19.4.2017.
8:13
Thinkstock
VOYO logo

Krajem siječnja ove godine seksualni skandal potresao jeriječki KBC i Medicinski fakultet kada je mlada kirurginja optužila dvojicu kolega za višestruko seksualno zlostavljanje tijekom specijalizacije. Tada je jednog od te dvojice kirurga prijavila i studentica Medicinskog na kojemu je držao nastavu pa je tamo ostao bez posla. 

Kirurginja koja ih tuži medicinu je završila s lakoćom, dvaput je proglašena studenticom godine, 2009. dobiva željenu specijalizaciju. Tada ju je na radnom mjestu, u garderobi, tvrdi, zaključao i silovao kolega kirurg koji joj je bio mentor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sada se oglasio riječki kirurg kako bi iznio svoju stranu priče. Tvrdi kako je cijela ova priča namještena.

"Linčovan sam, etiketiran. I zato želim javnu rehabilitaciju. Želim da se zna da mi je sve ovo namješteno. Spreman sam na poligraf, nema zabranjenih pitanja, a imam samo jedan uvjet: neka se pozovu svi oni koji su mi ovo namjestili", započeo je tako svoju priču za Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se trenutno nalazi na bolovanju zbog odgovornosti prema svojim pacijentima. Nadalje, kako tvrdi, zbog lažnih optužbi ima ozbiljne probleme i u ovoj mu je situaciji teško raditi.

Tvrdi i kako prijava studentice protiv njega nije nigdje urudžbirana već da ju je osobno sastavio predsjednik Etičkog povjerenstva. Smatra kako je "na temelju takve lažirane prijave" pokrenut postupak protiv njega i da predsjednik nije poslušao drugu stranu dok o postupku navodno vođenom pred tim Povjerenstvom nema potpisanih zapisnika, nema izjava, nema zaključaka, stavovi članova se naknadno usuglašavaju mailom, iako se dobro zna da se odluke mogu donositi jedino na sjednici većinom glasova, pojasnio je optuženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno je pojasnio kako su svi napadi na njega, posebno u vezi sa studenticom Medicinskog fakulteta, najvećim dijelom motivirani bolesnom ambicijom bivše pročelnice odjela na kojem je radio. 

Dio napada na njega motiviran je, dodaje, i činjenicom da navodna žrtva seksualnog zlostavljanja, sada 34-godišnja liječnica koja trenutno živi u Irskoj, želi iznuditi novac već postavljenim zahtjevom za naknadom štete, a u što je uključen i njen otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloge napada na sebe prepoznaje i u nedavnom izboru rektora Sveučilišta u Rijeci. Neki su kandidati, tvrdi, u njegovom slučaju našli priliku da se reklamiraju. Zbog svih ovih razloga koje je naveo, na određeni način ispada kako je uvjeren da postoji urota kojom ga se želi gotovo pa eliminirati iz riječkog bolničkog i medicinskog sustava.

A kako piše Novi list, upravo paralelno s odvijanjem izbora za rektora Sveučilišta, i neposredno nakon što je mlada kirurginja javno iznijela svoju priču o silovanjima i seksualnim zlostavljanjima u KBC-u, a za što je jednim dijelom i njega navela kao krivca, naš sugovornik kaže kako je saznao da odjelna liječnica, a njegova jedina protukandidatkinja u postupku izbora za pročelnika odjela, protivno odredbama o tajnosti postupka, na koje se poziva i sam predsjednik Etičkog povjerenstva Medicinskog fakulteta (EPMF), koristi tajne podatke iz predmeta s oznakom tajnosti i iznosi ih najprije pred osobljem bolnice, a kasnije ih dostavlja Odboru za zdravstvo pri Saboru RH, ravnatelju KBC-a, Etičkom povjerenstvu KBC-a (EPKBC) u namjeri da prisili navedena tijela da promijene Odluku o imenovanju kirurga, njega konkretno, na mjesto pročelnika Odjela te da se imenuje nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj najveći zločin je taj što sam sve postigao isključivo svojim radom i za to nikome nisam dužan. Samim time nisam podložan nikakvim utjecajima, pritiscima niti spletkama. Upravo to što sam napravio na svom odjelu, da bih pacijentima omogućio liječenje dostojno čovjeka, a ne novac namijenjen uređenju stavio u nečiji džep, moj je jedini grijeh. Istodobno kolegica koja se tako zdušno borila protiv mene, svog donedavnog šefa, nakon moje smjene s mjesta pročelnika ipak nije imenovana pročelnicom, pa je svoju bolesno ambicioznu borbu nastavila prijavljujući ravnatelja KBC-a inspekcijama, traženjima da je se po svaku cijenu imenuje na mjesto pročelnika, zbog čega neuspješno obilazi razne institucije", zaključio je optuženi kirurg.

Cijelu ispovijest pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo