prva pravomoćna presuda / Država mora platiti visoku odštetu obitelji liječenog ovisnika koji je preminuo u zatvorskoj ćeliji

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Uz dodane kamate, država će obitelji isplatiti ukupno oko pola milijuna kuna zbog 'propusta u liječenju, odnosno neodgovarajućeg i nepravilnog rada zdravstvene i službe osiguranja unutar zatvora u Splitu'

27.2.2018.
23:11
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

U Splitu je donesena prva pravomoćna presuda kojom je utvrđena odgovornost zatvora za smrt zatvorenika. Naime, Županijski sud u Splitu je obitelji liječenog ovisnika o drogama, koji je 2006. preminuo u zatvorskoj ćeliji u zatvoru na splitskim Bilicama, dosudio ukupno 220 tisuća kuna na ime neimovinske štete te još 20.000 kuna na ime materijalne štete, prenosi Slobodna Dalmacija.

Uz dodane kamate, država će obitelji isplatiti ukupno oko pola milijuna kuna zbog "propusta u liječenju, odnosno neodgovarajućeg i nepravilnog rada zdravstvene i službe osiguranja unutar zatvora u Splitu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorenik je bio liječeni ovisnik o drogama te je uzimao niz lijekova zbog kojih je kao nuspojave imaju mučninu i povraćanje, a istovremeno slabe refleks gutanja i disanja te dovode do poremećaja svijesti. Ukratko rečeno, zatvorenik je povraćao te se, kako je zbog lijekova bio bez svijesti, ugušio.  U zatvoru, u vrijeme smrti zatvorenika, nije bilo liječnika, već se o zatvorenicima skrbi liječnik opće prakse i to samo u jutarnjim satima, a noću se po potrebi zvala Hitna pomoć. Ista je pozvana i u slučaju preminulog zatvorenika, no prekasno. 

Sud u Splitu presudio je kako je zatvorenik trebao biti pod posebnim nadzorom zbog njegove povijesti bolesti. "Pravo na zdravstvenu skrb ne podrazumijeva samo popisivanje određenih lijekova već i redovitu brigu o tjelesnom i duševnom zdravlju, odnosno stalni liječnički nadzor", zaključio je sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom na dosadašnju dubioznu sudsku praksu u identičnim pravnim pitanjima, jasno je da je zauzet nedvojben stav o odgovornosti države za organizacijske propuste unutar zatvorskog sustava. Posljedice iskazanog stava iz citiranih presuda bit će krupne, kako za zatvorenike, tako i za zatvorsku upravu”, rekao je odvjetnik Dino Puljić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo