Uzeti mu to ili ne? / Država već odavno drži 12 Sanaderovih zaplijenjenih slika, ali još ne odlučuje trebaju joj li ili ne

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Još u veljači bilo je objavljeno da Ministarstvo kulture treba osnovati stručno povjerenstvo i odlučiti što sa slikama. Otada o tome - niti glasa

3.6.2022.
10:42
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Pravomoćno osuđen na zatvorske kazne kao kriv u tri sudska postupka, a istim presudama određeno je i da ima platiti 32 milijuna kuna. Još u srpnju 2019. problematizirali smo kako bi se to država mogla naplatiti od Ive Sanadera, te u tom svjetlu i činjenicu da bivši premijer Hrvatske posjeduje kolekciju od 430 slika i umjetnina, mirovinu, dionice…

Tjednik Express u najnovijem broju otkriva da je nešto jako zapelo s naplatom preostalog Sanaderovog duga po slovu presuda još tamo od FIMI medije. Tjednik konstatira da "Sanader ostaje bez 12 slika, a država još ne zna hoće li ih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nekretnine, umjetnine... /

Ne uplati li Sanader 17,5 milijuna kuna, prijeti mu ovrha: Evo bez čega bi sve bivši premijer mogao ostati

Image
Nekretnine, umjetnine... /

Ne uplati li Sanader 17,5 milijuna kuna, prijeti mu ovrha: Evo bez čega bi sve bivši premijer mogao ostati

Viliju Cvoku iz Expressa na Županijskom sudu su kao prvo objasnili da je dio presuđene imovine koju se Sanaderu ima oduzeti, naplaćen s kunskih i deviznih računa koje su u Hrvatskoj imali Sanader i članovi njegove obitelji. Što kuna, što eura, što dolara, franaka, sve skupa je bila riječ o oko tri milijuna kuna.

Slijedilo je pikiranje na imovinu Sanaderovih u inozemstvu, točnije u Austriji, kojem je poslan nalog usmjeren na 1,15 milijuna eura "po raznim računima", te na vrijednosnice od 171.138 eura. Ta procedura još traje. A to još nije sav iznos. Tako se došlo do umjetnina bivšeg premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku se navodi da je Sanaderu zasad oduzeto 12 umjetnina vrijednih 275.000 eura, da se one čuvaju u Muzeju suvremenih umjetnosti dok se privede kraju procedura kojom će ih ili prodati na javnoj dražbi, pa tako nadoknaditi štetu koju je Sanader prouzročio, ili će ih zadržati kao kulturno dobro, primjerice, na čuvanju i izloženo u kakvoj galeriji, muzeju.

'Ministarstvo ne odgovara na upite'

"S obzirom na to da je riječ o umjetninama, prije donošenja konačne odluke, Ministarstvo (prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine) tražit će prijedlog Ministarstva kulture", obavijestili su ih iz resornog ministarstva i dodali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj će postupak voditi posebno stručno povjerenstvo", kazali su za Express još u veljači, "Daljnji postupci, dakle, ovise prvenstveno o procjeni umjetnina i prijedlozima stručnjaka, dakako, povjesničara umjetnosti…"

To je, ističemo, bilo u veljači. Sada je lipanj, prošlo je oko četiri mjeseca i novinar Cvok ističe da u međuvremenu ne dobiva odgovore iz Ministarstva kulture je li što odlučeno o povjerenstvu, je li osnovano, ako jest, tko su mu članovi, jesu li što odlučili o sudbini Sanaderovog umjetničkog blaga…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo