UHVAĆEN NIZ RECIDIVISTA / Hrvatska sve teže čeka stroži Zakon o prometu: Čak 4.000 prekršaja samo u jednom vikendu

U tri dana policija je zabilježila 4.000 prekršaja diljem Hrvatske. Najviše u Zagrebačkoj, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

14.5.2019.
6:50
VOYO logo

Ipak, upravo iz te županije dolazi rekorder koji je jurio 238 kilometara na sat, dok je u Brodsko-posavskoj županiji uhvaćen onaj najpijaniji koji je imao nevjerojatnih 3,79 promila. Podaci su to koji pokazuju još jednom da u Hrvatskoj što prije treba stupiti na snagu novi stroži prometni zakon.

Papučica gasa ovaj vikend malo je više radila. Prekoračenje brzine, pojas, mobitel - policija je sve kontrolirala. Na terenu je bio maksimalan broj policajaca. I svi raspoloživi uređaji i oprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je potrebno naglasiti da smo u prometu zatekli i 40 takozvanih recidivista, ponavljača teških prometnih prekršaja. Oni su počinili 45 prometnih prekršaja", pobrojao je policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa Darko Grac.

Ovog vikenda policija je evidentirala ukupno 4070 prekršaja: 391 bio je zbog alkohola. Rekorder je imao 3,79 promila u Brodsko-posavskoj županiji. 1.676 prekršaja bilo je zbog brzine. Najveća prekoračena 238,5 kilometara na sat. I to u Dubrovačko- neretvanskoj županiji. 490 prekršaja bilo je zbog nekorištenja pojasa, a 262 zbog mobitela u vožnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Alkoholog Darko Breitenfeld upozorava: ''Čovjek koji popije za 3,5 do četiri promila, taj je gotovo u snu ili je teško pospan i jedva sporo vozi".

Struku najviše brine koncentracija od jednog do 2,5 promila jer su "tada obično alkoholičari ili oni koji popiju puno alkohola zapravo orni, pretjerano aktivni, pretjerano ambiciozni i bezobzirni u prometu", upozorava Breitenfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj prekršaja što se tiče alkohola, je u Zagrebačkoj županiji, koja prednjači i po prekoračenju brzine, dok pojas najviše nisu koristili u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela.

"Apel je apsolutno svim vozačima da u ovakvim vremenskim uvjetima gdje su kolnici mokri od kiše i skliski, brzinu prilagode uvjetima na cesti i poštuju propisane dopuštenja brzine", ističe Grac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovih nekoliko dana bilo je i 65 prometnih nesreća u kojima su smrtno stradale dvije osobe, a 75 ih je ozlijeđeno. Uskoro na snagu stupa novi Zakon koji će ovakve prekršaje sankcionirati dvostruko jače.   

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo