policija o sukobu / 'Navijači su bacali rakete na benzinsku, baklju u kombi s policajcima. Tri policajca su pucala'

'Apsolutno je moguće da je cilj bio i ubiti policajce', rekao je Barić odgovarajući na pitanje

22.5.2022.
13:53
VOYO logo

Više stotina navijača iz kolone koja se iznenada zaustavila na A1 na odmorištu Desinec prema Splitu krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca koji su bili tamo, uz uporabu raznih predmeta, a bačena je i zapaljena baklja u blizini benzinske crpke, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačke PU.

Policija je izvijestila kako ništa nije davalo naslutiti da će se ovako nešto dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je rečeno kako je to bila utakmica visokog rizika te kako su sve mjere koje su bile poduzete bile u skladu s onima kakve se inače poduzimaju, ali i da je riječ o napadu koji je, prema ocjeni policije, bio pomno planiran.

"Organizator utakmice je prije četiri dana uputio navijačima Hajduka uputu koja je procedura ulaska s transparentima na stadion. Navijači Hajduka su se oglušili da to treba napraviti nekoliko sati ranije, ali policija je tu u ulozi asistenta i ne donosi odluke. Policija ne snosi odluke je li transparent moglo unositi", kazao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je kolona došla nasuprot postaje Desinec, zaustavili su sva ti kolna traka i naglo istrčali napavši policijske službenike.

Image
odmorište na autocesti /

Fotografije sukoba između Torcide i policije. Policija je pucala, ranjena dvojica napadača

Image
odmorište na autocesti /

Fotografije sukoba između Torcide i policije. Policija je pucala, ranjena dvojica napadača

"Napad je bio agresivan, životi policajaca su bili ugroženi"

"Kolege su bile desetorostruko nadjačane, naših kolega je u početku bilo 16, a napadača nekoliko stotina. Napad je bio agresivan, životi policajaca su bili ugroženi. Napadali su ih bocama, kamenjem, palicama, stolovima, aparatima za gašenje požara. Policijski službenici su prvo izdali zapovjedi da se prestane s takvim ponašanjem, onda su upotrijebili palice pa su u jednom trenutku ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja da se prestane s napadom. Napadači su se povukli i to je dalo vremena snagama policije koje su bile odsječene da dođu na mjesto", rekao je Barić. Dodao je da je veliki broj napadača uključen u sukob, ali i policajaca koji su postupali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo danas natpise u medjima da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao", rekao je Barić.

"Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, bengalkama i raketama, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić istaknuo je kako u Zgrebu nije bilo niti jednog incidenta niti je što ukazivalo na veliki incident za autocesti.

Ubacili baklju u kombi s policajcima

"Imali smo privedenu 21 osobu, od čega je 20 domaćih, a jedan gostujući navijač. Osam osoba je dovedeno na prekršajni sud, a pušteni su nakon obrade i prekršajnih naloga", rekao je Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"261 vozna jedinca je krenula u pravcu Splita, a bez incidenta su izašli iz Zagreba. Dolaskom do odmarališta kolona se namjerno zaustavila i zauzela sve tri trake kako bi blokirali naše policijske službenike. Potom su izašli iz vozila u masovnoj broju te krenuli u paljenje bengalki i bacali ih na policiju. Namjerno su bacali rakete u pravcu njih te koristili sva sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Dio policajaca specijalne jedinice bili su okruženi i bili su prisiljeni zabarikadirati se u vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu", rekao je Rašić.

Tri policijska službenika su potom bila prisiljena upotrijebiti vatreno oružje - jedan je ispalio četiri, drugi osam hitaca u zrak, a treći 8 hitaca u zrak i 11 u betonsku površinu, naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranjavanje od odbijenih metaka

"Pretpostavljamo da je na taj način došlo do ozljeđivanja navijača, od odbijanja metaka od beton. Jedan je dobio u potkoljenicu, a drugi u predio rebara", rekao je Rašić dodavši da je nakon toga uspostavljen red.

Sve skupa je ozlijeđeno 35 osoba - 15 navijača i 20 policijskih službenika, no očekuje se da će ta brojka još narasti jer se javljaju liječnicima navijači po dolasku kućama. Jedan se javio danas u splitsku bolnicu da ima propucano stopalo, a jedan se javio u zdravstvenu ustanovu u Splitu, tako da su ukupno ranjena 4 navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan policijski službenik je teže ozlijeđen, a policajcima koji su pucali bit će pružena psihološka pomoć.

Očevid je završio, pronađeno je 100 i nešto predmeta. Privedena su 43 navijača, i dalje se radi kriminalističko istraživanje - terete se za izazivanje nereda (od 6 mjeseci do 3 godine zatvora). Jedna osoba privedena je maloljetnik, 11 su stariji maloljetnici dok su ostali punoljetni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće da je cilj bio i ubiti policajce"

Na pitanje da su navijači bili revoltirani jer nisu mogli na toalet, odnosno jer su bili zatvoreni u vozilima i da nisu imali vode, Barić kaže kako je napad bio pomno planiran te da je krenuo u dijelu ulaska na benzinsku postoju, a onda i na izlasku.

"Apsolutno je moguće da je cilj bio i ubiti policajce", rekao je Barić odgovarajući na novinarsko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rečeno je i kako je prije utakmice u Zagrebu došlo do tučnjave navijača Hajduka i Dinama te je privedeno pet osoba.

Također, policijske službenike oko 23 sata napali su navijači Dinama, njih 50-ak i tu je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo