odluka suda / Krajnja mjera za maloljetnike: Trojica napadača na 14-godišnjeg dječaka zadržana su u istražnom zatvoru

Ako se vrate u školu do kraja nastavne godine, stručne službe škole imaju programe prema kojima će raditi s obojicom dječaka

26.4.2021.
19:00
VOYO logo

Dok se prošlog tjedna brutalno pretučeni 14-godišnjak oporavlja u zadarskoj bolnici, trojica napadača zadržana su u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a jednome je određena mjera opreza sa zabranom prilaska žrtvi.

Mijenjao škole zbog maltretiranja

Dječak je ranije već mijenjao škole zbog maltretiranja, a skupini napadača se iz nepoznatih razloga priključio i njegov prijatelj kolega iz nove školske klupe. Od težih ozljeda spasio ga je slučajni prolaznik koji je potjerao napadače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog premlaćivanja 14-godišnjeg dječaka prošlog tjedna na ulici u Zadru, trojici napadača, 19-godišnjaku, 17-godišnjaku i 15-godišnjaku određen je istražni zatvor.

''Sutkinja istrage za mladež je u odnosu na maloljetnike odredila istražni zatvor po točki dva, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i to zbog kaznenog djela pokušaja teške tjelesne ozlijede'', izjavila je Dijana Grancarić, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađem punoljetniku jednomjesečni zatvor je određen zbog mogućnosti ponavljanja djela, a četvrtom napadaču, 15-godišnjaku, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućeg ponavljanja djela, izrečena je mjera opreza zabrana pristupa i kontakta sa žrtvom.

Image
nisu utvrđene ozljede /

Drama u Županji: 19-godišnjak nožem napao djevojku i prijetio da će je ubiti, onda je pokušao ugušiti

Image
nisu utvrđene ozljede /

Drama u Županji: 19-godišnjak nožem napao djevojku i prijetio da će je ubiti, onda je pokušao ugušiti

'Nismo primjetili'

''Istražni zatvor maloljetnicima se određuje kao krajnja mjera kada se svrha ne može postići na neki drugi način, dakle, nekom blažom mjerom'', kazala je Grancarić.

Lani je 14-godišnjak, upravo zbog maltretiranja promijenio školu, a jedan od kasnijih napadača u novoj školi mu je bio najbolji prijatelj s kojim je sjedio u klupi.

''Njih dvojica su pa tako reći nerazdvojni. Jako dobri prijatelji. Dječak je sjajno bio prihvaćen u razredu..Nikad nismo primjetili da se išta, ne samo između njih, nego između bilo koga u tom razrednom odjelu događa, da su bile potrebne neke posebne intervencije'', rekla je Jagoda Galić, ravnateljica OŠ Šime Budinića Zadar.

Što se s njima događalo u proteklo vrijeme, u školi ne znaju, jer je nastava za osmaše bila online.

''Mjesec dana mi njih fizički vidjeli nismo. Da smo ih vidjeli slučajno, možda bi se priča drugačije okrenula i možda do ovoga uopće ne bi došlo jer bi prepoznali da se nešto iza brda valja'', kazala je Galić

Ako se vrate u školu do kraja nastavne godine, stručne službe škole imaju programe prema kojima će raditi s obojicom dječaka. Pretučeni dječak još uvijek je u bolnici na promatranju.

''Na svu sreću njegovo stanje je puno bolje nego što je bilo. Danas još radimo završne konrolne preglede, bio je danas i kod kliničkog psihologa, radimo ultrazvuk abdomena, laboratorijsku obradu, tako da se nadam da će to sve biti u redu i da ćemo ga moći otpustiti'', rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Dječak bi trebao biti otpušten iz bolnice za koji dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo