Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZA PREKO GRANICE, U USTANOVU...

Krivotvorenje COVID potvrda postalo pravi mali biznis: Desetero palo u Zagrebu, lažno upisivali cijepljenja

Stvorili su lanac na čijem kraju je djelovala medicinska djelatnica koja ih je sve upisivala za određene novce

Image
Foto: Shutterstock
RTL Vijesti/ 19.11.2021. u 14:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 10 osoba od 22 do 65 godina za koje se sumnja da su krivotvorili ili pomagali krivotvoriti COVID potvrde. U svemu je, govore, sudjelovala 31-godišnja zaposlenica medicinske ustanove u Zagrebu.

Buudći da je bila ovlaštena za unošenje podataka o cijepljenju osoba, policija navodi kako je iskoristila svoju ovlast te u sustav unijela netočne podatke da su osumnjičena 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva i to početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni.

Žena za koju je potvrda izdana, došla je do zaposlenice preko jednog muškarca (30) koji joj je rekao da poznaje osobu koja može izraditi važeću potvrdu. Ona mu tada predaje osobne podatke, ali i određeni novčani iznos. 

Novac zatim putuje preko još dva muškarca (32 i 23 godine) koji ga dalje odnose zaposlenici koja u sustav ubacuje podatke o žanom cijepljenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nakon proteka tjedan dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao EU digitalnu potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj putem emaila, da bi je ona nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice", pojašnjava policija. 

Što se pak tiče najstarijeg osumnjičenog muškarca (65), govore da je do COVID potvrde došao uz pomoć 58-godišnjeg zaposlenika svojega trgovačkog društva, budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi. 

Opet koristi usluge osumnjičenih muškaraca  (39, 32, 23, 23, 22) koji opet osobne podatke i novac predaju osumnjičenoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba. 

Nakon što je COVID potvrda gotova, muškarac je podiže u ljekarni i koristi je prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem, zaključili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Vijesti/ 19.11.2021. u 14:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču