tragedija / Mali Gabrijel (9) preminuo je prije 3 godine: Optužnica protiv zdravstvenih djelatnica i dalje nije potvrđena

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dva dana prije smrti su ga dvaput s Hitne u Metkoviću poslali kući

12.11.2021.
9:02
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

U prosincu će biti tri godine od smrti 9-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. Prije devet mjeseci Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću koje smatraju odgovornima za njegovu smrt.

Ona još uvijek nije potvrđena, a danas će se održati sjednica općinskog vijeća koje će odlučivati o njoj, piše Index. Kako doznaju, problem je u tome što spis o smrti dječaka ima nešto više od 1400 stranica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tri liječnice Zavoda za hitnu medicinu u Matkoviću i medicinskoj sestri pedijatrijske ambulante. Kako su naveli iz DORH-a, postoji osnovana sumnja da su okrivljenice 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u postupku liječenja djeteta, 9-godišnjeg Gabrijela Bebića, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja te poduzeti daljnje potrebne radnje u cilju hitnog medicinskog premještaja djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Image
Nakon više od dvije godine /

Nakon što je podignuta optužnica protiv četiri djelatnice bolnice zbog smrti dječaka Gabrijela, evo što na sve kaže njegov otac

Image
Nakon više od dvije godine /

Nakon što je podignuta optužnica protiv četiri djelatnice bolnice zbog smrti dječaka Gabrijela, evo što na sve kaže njegov otac

''Rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv prvookrivljenice kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković, postupanje  9. prosinca 2018. u 10,43 sati), protiv drugookrivljenice kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković, postupanje 10. prosinca 2018. u 2.07 sati), te protiv trećeokrivljenice kao medicinske sestre zaposlene u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji (postupanje 10. prosinca 2018. oko 8,15 sati) i protiv četvrtookrivljenice kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković, postupanje 10. prosinca 2018. u 8,30 sati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovano se sumnja da je zbog propusta četiriju okrivljenica, 10. prosinca došlo do daljnjeg teškog pogoršanja djetetovog zdravstvenog stanja, uslijed čega je dijete, unatoč njegovom hitnom smještaju u Kliničkom bolničkom centru Split u Klinici za dječje bolesti, Zavod za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi te svim poduzetim hitnim liječničkim radnjama i mjerama, preminulo 11. prosinca 2018. u 8,01 sati'', priopćio je DORH.

Podsjetimo, Gabrijel je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. prosinca 2018. i tad je imao problema s kašljem. Dva dana prije smrti su ga dvaput s Hitne u Metkoviću poslali kući, a u splitsku bolnicu dovezen je helikopterom u teškom stanju sepse i zatajenja organa. Liječnici u Splitu su naveli kako je bila riječ o vrlo opasnoj kombinaciji virusa gripe i bakterije te da bi bilo tko mogao umrijeti tko bi se tako razbolio. Međutim, pitanje je bi li tako bilo da je Gabrijel pomoć dobio na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo