Koliko su piromani česti? / Šef šibensko-kninskih vatrogasaca: 'To je sve vjerojatno ljudski faktor. Od 2013. imamo 136 požara na 5 ha'

Image
Foto: RTL

Policija uhvatila 54-godišnjaka osumnjičenog za piromaniju. Nedaleko odatle nedavno je požar poharao 3300 hektara. Koliko često djeluju piromani?

24.7.2022.
20:06
RTL
VOYO logo

Kninska policija uhitila je piromana zbog sumnje da je jučer u blizini kuća kod Kistanja podmetnuo požar. Sumnja se da je 54-godišnjak oko 4 sata ujutro upaljačem zapalio novine i suhu travu te namjerno izazvao požar.

Iako su ga vatrogasci brzo ugasili, izgorjelo je čak 6 hektara površine. Sumnja se i da je prošli mjesec istom metodom izazvao dva manja požara koja se nisu proširila. Najveći požara ove sezone bilo je upravo na šibenskom području, u Zatonu i Raslinama. U emisiju Danas RTL-a uživo se javila Nikolina Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna li se koji je uzrok tog najvećeg požara, ali i kako spriječiti buduće buktinje? Još uvijek nije službeno objavljeno koji je uzrok požara u Zatonu i Raslini, kriminalistička istraga još traje.

Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, govorio je, prvo, što je najčešći uzrok požara - ljudski faktor, nemar, koji udio u svemu imaju piromani: "Teško je definirati koji postotak čine piromani. Kad gledamo kasnije izjave, govori se o odbačenom žaru, otvorenom plamenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je suradnja s policijom odlična, da odmah po dojavi o požaru informacija ide u policijsku upravu i policajci odmah izlaze na teren:

"Šibensko-kninska policija ima najviše tih rezultata, ali imamo i najviše požara."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nemar je rekao da je "sigurno 90 posto u tom dijelu": "Imamo dugo sušno razdoblje. Pogledajmo samo ovu požarnu sezonu, 106 požara u županiji na otvorenom prostoru. Ako gledamo od 1.1., to je 419. Nažalost, ovo je jedan od najvećih, 3300 hektara u 17 sati. Vrlo brzo se raširio, ugrozio naselja."

"Ti požari, najvjerojatnije je to sve ljudski faktor, jer u tom prostoru, pogotovo u vodičkom zaleđu, od 2013. godine imamo 136 požara na površini nešto većoj od pet hektara", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pokrivenost kamerama u ovoj županiji rekao je da je 85 do 90 posto:

"Odmah se vatrogasne snage upućuju na intervenciju. I ovaj požar je primijećen u vrlo malom opsegu dima, snage su odmah izašle u trenutku kad je prva telefonska dojava stigla... Ali, mi godišnje imamo 700 do 800 intervencija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo