šIPUŠ I zLATAR-vIOLIĆ / Odgođeno suđenje bivšim HNS-ovim ministrima kulture zbog razdvajanja slučaja

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odvjetnik Tomislav Grahovac kazao je kako je suđenje odgođeno zbog razdvajanja predmeta

30.5.2018.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Suđenje bivšim HNS-ovim ministrima kulture Berislavu Šipušu i njegovoj prethodnici Andreji Zlatar Violić, zbog izvlačenja novca i plaćanja privatnih računa državnim novcem, koje se trebalo održati danas na zagrebačkom Županijskom sudu, je odgođeno. 

Odvjetnik Tomislav Grahovac kazao je kako je suđenje odgođeno zbog razdvajanja predmeta, odnosno kako će se postupak protiv bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić voditi odvojeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznajemo, suđenje je odgođeno zbog teškog zdravstvenog stanja Zlatar Violić.

>> Zlouporaba položaja i ovlasti: HNS-ovi bivši čelnici Ministarstva kulture krajem svibnja na optuženičkoj klupi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipuš i Violić danas su se trebali očitovati o optužnici kojom ih Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Riječ je o slučaju zbog kojeg je Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku u ožujku 2015. 

Godinu dana kasnije Uskok je pokrenuo istragu, no optužnicu je najprije podigao protiv njezinog nasljednika Berislava Šipuša, a potom i protiv bivše ministrice. Postupci su ponovno spojeni krajem rujna prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Pravosuđe 2017. u znaku izvlačenja novca - od Agrokora i Dinama do javnih blagajni

Uskok tvrdi da je podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture Zlatar Violić državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist", iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatar Violić, prema optužnici, za svoje privatne potrebe podigla je nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine. Još gotovo 100 tisuća kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama tužiteljstva potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima" u Hrvatskoj i inozemstvu.

>> U Saboru još jedna svađa o ustašama: 'Urbi et orbi, svima na znanje jednom i zauvijek. Nećeš, pope, nećeš vrijeđati ustaše' 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipuš koji ju je naslijedio na ministarskoj funkciji u gotovini je navodno podigao ukupno 17,800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna "obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu", dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun. Oboje od početka odbacuju optužbe i tvrde da nisu krivi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo