'OSUĐUJE NASILJE' / Odvjetnik uhićenog navijača (19): 'Policajci su ozlijedili mog klijenta, mirno je sjedio u kombiju'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Odvjetnik naglašava da kod njegovog klijenta nisu pronađeni predmeti kojima je mladić mogao počiniti kazneno djelo

10.6.2022.
13:41
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Izvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda odbilo je žalbe prve skupine od 11 navijača Hajduka koji su se žalili na istražni zatvor, koji im je određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nakon napada na policiju u Desincu. Odvjetnik jednog od navijača za Index tvrdi kako je rješenje nezakonito i nepravilno.

Za odvjetnika to je primjer nezakonitog rješenja

"Rješenje izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici, kojim su odbijene žalbe svih 11 osumnjičenika protiv rješenja o određivanju istražnog zatvora, je eklatantan primjer nezakonitog rješenja. Zakon o kaznenom postupku je donošenjem predmetnog nezakonitog i nepravilnog rješenja povrijeđen u nekoliko odredaba", rekao je odvjetnik Petar Barbir za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako se u slučaju ista svrha mogla postići mjerom opreza i da kako odvjetnik pojašnjava, pritom će se okrivljenik upozoriti da će se u slučaju nepridržavanja izrečene mjere, ona zamijeniti istražnim zatvorom.

Image
NESLUŽBENO /

Četvorica navijača uskoro na slobodi? DORH odustao od kaznene prijave

Image
NESLUŽBENO /

Četvorica navijača uskoro na slobodi? DORH odustao od kaznene prijave

Istražni zatvor je najrepresivnija mjera osiguranja prisutnosti okrivljenika. Da bi se odredio istražni zatvor moraju se kumulativno ispuniti dva uvjeta: opći uvjet - ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo i poseban uvjet (čl. 123. st. 1. točka 1.- 5.) - u predmetnom slučaju kada državno odvjetništvo zahtijeva određivanje istražnog zatvora jer smatraju da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi osumnjičenici boravkom na slobodi mogli nastaviti s činjenjem istovrsnih kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sud je morao zamijeniti istražni zatvor nekom od mjera opreza, kao npr. zabranom posjećivanja nogometnih utakmica, obvezno javljanje u policijsku postaju tijekom trajanja nogometne utakmice, zabrana napuštanja boravišta itd. Također, kako bi osumnjičenici boravkom na slobodi mogli nastaviti s činjenjem istovrsnih kaznenih djela kada je posljednja utakmica u sezoni 2021./2022. odigrana 26.5.2022., a sezona 2022./2023. počinje 9.7.2022. odigravanjem Superkupa Dinama i Hajduka na Maksimiru?" kaže Barbir.

Počinju mu ispitni rokovi

"Moj branjenik je osoba mlađe životne dobi (19 godina), redovni student kojemu ispitni rokovi započinju 15.6., nikada nije prekršajno ili kazneno osuđivan niti se protiv istoga vodi prekršajni ili kazneni postupak, iz čega proizlazi da je isti osoba koja nije sklona ponašanju koje na bilo koji način vrijeđa pravni poredak'', rekao je Barbir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik naglašava kako kod njegovog klijenta nisu pronađeni nikakvi predmeti i sredstva iz kojih bi proizlazilo da su isti namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela.

''Osumnjičenik osuđuje svako nasilje, pa i ono koje se nesporno dogodilo na odmorištu Desinec na autocesti A1. Međutim, osumnjičeni nije ni na koji način sudjelovao u nasilju osim što je zadobio tjelesne ozljede kod prekomjerne, nezakonite i neosnovane uporabe sile od strane još neutvrđenih policijskih službenika prema njemu'', tvrdi odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dakle, policijski službenici su ga izvukli iz kombija u kojemu je mirno sjedio te su mu zadali tjelesne ozljede u obliku hematoma na desnoj ruci i na leđima te je obilno krvario iz lijeve potkoljenice. Nadamo se da ćemo tijekom kaznenog postupka uspjeti utvrditi sve činjenice relevantne za kazneni postupak, pa i one koje idu u korist moje stranke", poručuje odvjetnik za Index.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo